Ett 30-tal hamnarbetare hade samlats för att strejka i Malmö under onsdagsmorgonen.
Ett 30-tal hamnarbetare hade samlats för att strejka i Malmö under onsdagsmorgonen.

Under onsdagen inledde hamnarbetarna sin strejk på olika platser runtom i landet. Metro reder ut turerna kring konflikten.

Vad har hänt?

Hamnarbetarnas strejk inleddes på onsdagsmorgonen klockan sju i hamnar i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå. De tidsbegränsade strejkerna varar i två till sex timmar.

På grund av strejkerna har arbetsgivarna infört en lockout – alltså att man stänger ute de anställda från deras arbetsplats – i de hamnar som berörs. Lockouten varar under hela arbetspasset, men på vissa platser har undantag gjorts för en del anställda.

LÄS MER: Lista: Här är världens tio rikaste personer

Vad handlar konflikten om?

Konflikten mellan den fackliga organisationen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har pågått sedan 2016. Facket kräver ett eget kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen för att bland annat kunna få förhandla om avtalsvillkor själva.

Då Sveriges Hamnar har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport vill arbetsgivarorganisationen däremot inte ha två olika avtal för samma arbete. I stället har man erbjudit facket ett så kallat hängavtal som innebär att arbetsgivaren och den fackliga organisationen är överens om att följa de avtal som gäller inom den aktuella branschen.

Vilka konsekvenser får strejkerna?

Svenska Transportarbetareförbundet, det största fackförbundet bland svenska hamnarbetare, menar att strejken kommer att drabba flera områden, skriver Sydsvenskan. Däribland svenska hamnarbetare, svensk industri och hamnbranschen.

LÄS MER: Nej, allt du någonsin har publicerat på Facebook blir inte offentligt idag 

Enligt facket berörs ungefär 1 000 av fackförbundets medlemmar. Facket har totalt 1 300 medlemmar – ungefär hälften av alla hamnarbetare.

Vad händer nu?

I nästa vecka planera facket utvidga strejkerna till hamnar i Göteborg och Stockholm.

Facket vill möta arbetsgivarna i nya direktförhandlingar, men enligt Sveriges Hamnar är fortsatta samtal inte aktuella så länge strejkerna är i gång.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset