– men jobbar inte på Arbetsförmedlingen

Nessim Becket, 43, är något av en lokal hjälte i Botkyrka. Varje dag hjälper han flera arbetslösa Botkyrkabor att få jobb.
- Folk vet att de inte går tomhänta härifrån, säger Nessim.

För sex år sedan blev Nessim cafévärd för kommunens IT-café. I samma veva började han att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Det har gjort Nessim Becket till en både välkänd och väldigt omtyckt profil i Botkyrka.
- Jag får inte något extra betalt för det, men glädjen när man hjälpt någon att få ett jobb är bättre än pengar. Jag gör det här för Sverige. Det finns massor av kompetent arbetskraft som aldrig får chansen, säger Nessim.

De arbetssökande har nästan uteslutande invandrarbakgrund och påtagligt många av dem har inte lärt sig svenska. Själv är Nessim från Egypten, men har bott i Sverige i 17 år. Varje dag får han besök av mellan 30 till 50 besökare som vill ha hjälp att få jobb.
- Jag tycker själv att jag har lätt att förstå människor, att hitta deras starka sida. Det är förmodligen den största anledningen till att jag har lyckats så bra. Det och faktumet att jag verkligen tror på det jag gör, säger Nessim.

Skulle Arbetsförmedlingen höra av sig och erbjuda Botkyrkas kanske bästa arbetsförmedlare ett jobb skulle de få nobben.
- Jag jobbar annorlunda och vill inte vara styrd av regler. Jag tror inte ens att jag skulle lyckas speciellt bra där.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset