Den amerikanska vit makt-nationalisten Richard Spencer, som talade under helgens våldsamma demonstrationer i Charlottesville i USA, kommer till Sverige, rapporterar Aftonbladet. Spencer kommer att delta på en konferens som anordnas av två svenskar kopplade till Vit makt-rörelsen.

I maj intervjuades Spencer av CNN:s United Shades of America.

Den amerikanska vit makt-nationalisten Richard Spencer kommer till Sverige, rapporterar Aftonbladet. Spencer, som bland annat gjort sig känd för att han påstår sig vara myntare till begreppet alt-right, kommer att medverka på en konferens anordnad av två svenskar kopplade till vit nationalism.

LÄS MER: Nazistsajt hängde ut dödsoffer som ”fet slampa” – stängs ned

– Richard Spencer kommer från den amerikanska vit makt-miljön och är den person som har populariserat ”alt right”, ett begrepp som ibland används brett av och om högerradikala grupper som förenas i sitt stöd för Donald Trump. Men i grunden är begreppet ett försök att ompaketera vit rasnationalism, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo, till Aftonbladet.

Spencer var en av talarna under demonstrationen ”Unite the right” i amerikanska Charlotteville som ägde rum under helgen. Demonstrationen, som urartade i våld ledde till att totalt tre personer miste livet, en av dessa när en man körde in i en grupp av motdemonstranter med en bil.

De två svenskarna som arrangerar konferensen i Sverige där Spencer kommer att tala medverkade även dem under demonstrationen i Charlottesville. En av dem har en lång erfarenhet inom den svenska extremhögern, bland annat som ansvarig för tankesmedjan Motpol och förlaget Arktos. Den andra mannen är en tidigare riksdagskandidat och toppnamn för Sverigedemokraterna, som fick lämna sina uppdrag efter att Expressen avslöjat mannens kommenterar på hatsajter.

LÄS MER: Hur en tecknad groda blev en av det amerikanska valets stora frågor

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om nazism