Peter Rätz, 44, infiltrerade Sveriges tyngsta, kriminella mc-gäng för polisens räkning i nio år. Han blev avslöjad av en tidning i Dalarna och är sedan dess Sveriges mest jagade man. Nu medverkar han i boken ”Peter Rätz ­– nio år som undercoveragent”.
Peter Rätz, 44, infiltrerade Sveriges tyngsta, kriminella mc-gäng för polisens räkning i nio år. Han blev avslöjad av en tidning i Dalarna och är sedan dess Sveriges mest jagade man. Nu medverkar han i boken ”Peter Rätz ­– nio år som undercoveragent”.

I nio år var Peter Rätz, 44, undercoveragent åt polisen. Men när hans dubbelliv avslöjades blev han Sveriges mest jagade man med ett pris på sitt huvud.

Intervjun är på hemlig plats. Jag och fotografen hämtas enligt avtalad tid  på ett hotell i Stockholm av en livvakt. Sedan strippas vi på våra mobiler och körs
i väg till ett okänt ställe.
Vi ska träffa Sveriges mest jagade man: Peter Rätz, 44. Det finns en belöning på en och en halv miljon kronor på hans huvud ­– och Rikspolisstyrelsen har klassat honom på högsta hotbildsnivån: 5 (kungen har 2, statsministern har 3).
Anledning? I nio år var han polisens undercover-agent och nästlade sig in i Sveriges tyngsta kriminella mc-gäng som Hells Angels och Bandidos trots att han aldrig tidigare begått ett allvarligt brott.
Men när hans identitet röjdes av en tidning tvingades han till ett liv på ständig flykt.
Hur började allt?
– Jag jobbade på en bar där många kriminella fanns och som jag hade
god kontakt med. En dag ber två civilklädda poliser att få prata med mig.
Varför tackade du ja?
– Jag var nog ganska blåögd och naiv. De målade upp en gangsterromantik där jag skulle åka runt hela världen med snabba bilar som något slags James Bond.
Hur olaglig har du själv varit?
– Självklart har jag brutit mot lagen massor av gånger, men jag har inte skjutit ihjäl folk. Jag bestämde mig för att det var okej med brott som inte gav mer än två års fängelse. Ett exempel: Vi hade en indrivning där jag visste att de skulle skjuta honom i benen eller värre. Men jag åkte dit och sköt i väggen. Det är vapenbrott och olaga hot – men jag ser det som att jag räddat en människas liv. Jag har försökt begå brott för att förhindra större brott.
Du var känd för att vara orädd och kallades ”Iceman”. Var du aldrig rädd?
– Jag var rädd då jag mötte den ryska maffian. De är före detta KGB-agenter som är otroligt organiserade. Människovärdet är så lågt för dem. Det är mer ”Gör du fel åker vi i väg och styckar dina barn”. Sådana människor är väldigt skrämmande.
Efter nio år som undercoveragent blev han avslöjad – av en lokaltidning i Dalarna. Enligt Peter Rätz var det en polis i Eskilstuna som läckte namnet till journalisten. Det blev starten på ett efterspel som inte är slut än.
– De tog inget ansvar för mig då jag blev avslöjad. Bland annat sattes jag i Skåne under en period. Där är det absolut tätast av kriminella mc-gäng i Sverige.
Varför då?
– Jag tror att polisen helst hade sett att jag försvann.
Att du skulle bli mördad?
– Ja. Då skulle problemet försvinna.
Men Peter Rätz lever. För två år sedan beslöt han att gå ut i Expressen för att berätta sin historia.
Nu lever han på ständig flykt tillsammans med sin sambo och deras fyraårige son.
– Vi har flyttat 19 gånger på fem år mellan olika världsdelar. Vårt liv existerar inte, jag ser ingen framtid, tror inte att det kommer att lösa sig. Jag vet hur det kommer att sluta. Jag har accepterat det här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset