Gay – det nya normal i TV-världen Ryan Murphy och skådespelarna i tv-succén ”Glee” håller hårt i sin Golden Globe de vann 2011 för Bästa tv-komedi. Och Murphys succéer bara fortsätter. Efter bland annat ”Nip/Tuck” och ”American horror story” kommer nu ”The new normal” till amerikanska NBC.
Gay – det nya normal i TV-världen Ryan Murphy och skådespelarna i tv-succén ”Glee” håller hårt i sin Golden Globe de vann 2011 för Bästa tv-komedi. Och Murphys succéer bara fortsätter. Efter bland annat ”Nip/Tuck” och ”American horror story” kommer nu ”The new normal” till amerikanska NBC.

Bögar och flator i tv-rutan är inget nytt – men icke-heterosexuella börjar få en allt mer normaliserad roll i de allra största serierna. Upphovsmannen bakom ”Nip/Tuck” och ”Glee” – två av de serier som haft stor betydelse för den här utvecklingen – är nu tillbaka med en ny omtalad sitcom. Wkd spår en ljus framtid för Ryan Murphy, som i höst äger den amerikanska tv-tablån.

I våras gick Barack Obama – som förste amerikanske president någonsin – ut med att han stöder homosexuella äktenskap. Att USA börjat ta små kliv i rätt riktning mot ett samhälle där alla människor betraktas lika inför lagen, märks just nu även i populärkulturen. Och allra tydligast är det i tv-rutan. 

En tv-producent har haft särskilt stor betydelse för den hbtq-liberala utvecklingen de senaste åren: Ryan Murphy. Möjligen reagerar du nu som Julia Roberts gjorde när hon 2010 fick frågan om hon ville spela huvudrollen i Murphys filmdebut ”Eat, pray, love”. 

– Who?       

I Sverige är Ryan Murphy, 46, ännu inte i närheten av exempelvis Aaron Sorkins (”Vita huset”, ”Newsroom”) status. Men i USA börjar han med tv-serier som ”Nip/Tuck”, ”American horror story” och ”Glee” nu etablera sig som en av de riktigt stora stjärnorna på tv-himlen. Och i höst är han mer aktuell än någonsin. Den fjärde säsongen av Murphys omåttligt framgångsrika serie ”Glee” är i full gång och nyligen hade hans första renodlade sitcom – ”The new normal” – premiär i USA. 

Serien kretsar kring gayparet David och Bryan som vill skaffa barn. De får hjälp av Goldie, en nybliven singel som bestämt sig för att bli surrogatmamma. Om serien väckt en del upprörda känslor i ett land där bara hälften av befolkningen tycker att homosexuella föräldrar är ”moraliskt försvarbart”? Japp. Strax före premiären på NBC bestämde sig en tv-kanal i Utah för att inte sända ”The new normal” med motiveringen: ”Programmet känns olämpligt.” Och i ett pressmeddelande skrev antigayorganisationen ”One million moms”:

– Den här sortens tv är ohälsosam för vårt samhälle, och serien skadar den amerikanska kulturen.

Ryan Murphy själv tyckte i en intervju att kritiken från ”One million moms” var parodisk eftersom en av de bärande rollfigurerna, surrogatmamman Goldies inskränkta mormor, själv är medlem i organisationen. 

– Alla människor har rätt att protestera mot saker de inte gillar. Men jag tycker att det blir lite intressant när man har en så tydlig åsikt om något man inte sett. Och jag tror på riktigt att de skulle älska serien, för det här är första gången de själva finns representerade.  

Sökandet efter en identitet är ett konstant tema i Ryan Murphys tv-produktioner. De missanpassade ungdomarna i ”Glee” som vill bli inkluderade genom att stå ut; Christian i ”Nip/Tuck” som brottas med sin sexualitet och ett svårt självhat; och David och Bryan som i ”The new normal” försöker leva ett normalt liv i en icke-traditionell familj.  

Ryan Murphy – som själv var en ”misfit” under sin fattiga uppväxt i Indianapolis och mobbades för sin homosexualitet – har sagt i intervjuer att han ofta hämtar inspiration till rollfigurerna från sitt eget liv. Caroline Hainer, tv-kritiker på Weird Science, spår en lysande framtid för Ryan Murphy.

– Han är intressant, om inte annat för att han aldrig tvekar inför överdrifter eller för att skruva till rollfigurerna på gränsen till kitsch. Han tar ju också tydlig ställning för hbtq-frågor som ingen annan, och han gör det bra … Även om rollfiguren Kurt i ”Glee” både slåss mot fördomar om homosexuella och samtidigt bekräftar dem.

Men Ryan Murphy har också mötts av kritik – av personer som normalt står på hans sida. I en artikel i den amerikanska nättidningen Slate gick nyligen en skribent hårt åt honom eftersom han i ”The new normal” anses blotta ett kvinnoförakt. 

– Det är synd att en av de mest prominenta och mäktiga kreatörerna av berättelser om bögar i popkulturen har bestämt sig för att porträttera lesbiska kvinnor som fulare, minde coola och tråkigare än homosexuella män, skriver kritikern Alyssa Rosenberg.

Men Rosenberg fick snabbt mothugg från andra som menade att Ryan Murphy gjort mer än någon annan för att lyfta fram attraktiva lesbiska i amerikansk tv (en kritiker pekade på Brittany och Santana från ”Glee”, som exempel). Caroline Hainer tycker överlag att trenden i den amerikanska tv-tablån i höst går helt i linje med ”The new normal”.

– ”Game of thrones”, ”True blood” och ”Borgias” utmanar sexuella normer och gränser. Och i serierna förekommer också homosexualitet utan att det är en stor grej. Jag tror att vi kommer att se ett           pushande av sexgränserna framöver. Det är bara en tidsfråga innan ”50 nyanser av honom”-intresset för S/M smittar av sig även på tv-serierna, säger Caroline Hai ner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend