Rösträkningen blev en nagelbitare.
Rösträkningen blev en nagelbitare.

Österrikaren Alexander Van der Bellen blir Europas första folkvalda gröna statschef. I ett oerhört jämnt presidentval vann han med bara 31 000 röster över högerpopulisten Norbert Hofer.

Statsvetarprofessorn Kathrin Stainer-Hämmerle tror att Van der Bellens seger innebär att Österrikes förhållande till EU och övriga länder i Europa inte påverkas så mycket.

– Effekterna på den nya regeringen kommer heller inte att bli så stora jämfört med om en högerpopulistisk president hade valts, säger hon.

Formellt har Österrikes förbundspresident stora maktbefogenheter vid tillsättande av premiärministrar och andra statsråd efter val, men den makten har traditionellt inte utövats.

► LÄS MER: Österrike stramar åt asylmottagande
 

Rösträkningen blev en nagelbitare. Frihetspartiets (FPÖ:s) högerpopulistiske Norbert Hofer såg länge ut att kunna vinna. Men poströsterna avgjorde, och sent på eftermiddagen stod det klart att Van der Bellen fått 50,3 procent av rösterna mot 49,7 procent för Hofer. Segermarginalen var bara 31 000 röster och Hofer erkände nederlaget.

– Hälften av befolkningen är upprörd, och den andra hälften väldigt glad. Österrike är ett delat land där den ena nu är ledsen och den andra lättad, säger Kathrin Stainer-Hämmerle,

På sin Facebooksida skriver Norbert Hofer att han "naturligtvis känner sig ledsen i dag". Samtidigt tackar han sina anhängare för "stortartat stöd".

"Men snälla, bli inte nedslagna. Insatsen i den här valkampanjen är inte bortkastad, utan en investering för framtiden", fortsätter han.

Den österrikiska nyhetsbyrån APA skriver i en analys att man förväntat sig ett "blått underverk" men fått ett grönt, med anspelning på att landets nye president tidigare varit ordförande i De Gröna. Formellt ställde han dock Alexander Van der Bellen upp som oberoende kandidat.

Österrikes presidentval brukar sällan väcka någon större uppmärksamhet utanför landets gränser. Men i år har ledare runtom i Europa engagerat sig, eftersom det var första gången en högerextrem politiker kunde bli vald till statschef i ett EU-land. Kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, hör till dem som manade väljarna att rösta emot Hofer.

Likt många andra högerpopulistiska politiker har FPÖ-kandidaten ridit på en våg av missnöje med främst migrationspolitiken och EU. Samtidigt har han haft en mjuk framtoning, vilket kan ha bidragit till att han har kunnat nå ut bredare, enligt experter TT har talat med.

► LÄS MER: Extremt högerparti framåt i Österrike

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik