Moderaternas valberedning föreslår Ulf Kristersson som ny ledare för partiet. – Jag tror att jag har en del att bidra med och en del erfarenhet, säger Kristersson som betonar att han ska vinna valet med Alliansen.

 

Valberedningens beslut var enigt, enligt dess ordförande Lars-Ingvar Ljungman. Tidigare har en majoritet av Moderaternas länsförbund meddelat att de vill se Ulf Kristersson som ny partiledare.

– Vi är helt övertygade om att Ulf är den som kan ta över, säger Lars-Ingvar Ljungman på en presskonferens.

Efter Anna Kinberg Batras (M) avgång i slutet av augusti har Ulf Kristersson seglat upp som en favorit till att ta över partiet. I dag är Kristersson ekonomiskpolitisk talesperson för partiet.

LÄS MER: Gudrun Schyman: Moderaterna har visat att kön spelar roll i politiken

Moderaternas opinionstapp inleddes när Anna Kinberg Batra den 19 januari meddelade att Moderaterna skulle kunna tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna. Det beskedet var viktigt, säger Kristersson.

– Om riksdagen har åtta partier, låtsas inte som att det är sju partier.

Men exakt hur regeringsfrågan ska hanteras har Kristersson inget tydligt svar på.

– Vad Alliansen ska göra kan vi bara beskriva när vi har pratat om det och kommit fram till en gemensam ståndpunkt. Det är bara när Alliansen är enig som det kommer hända något i verkligheten. Min bestämda ståndpunkt är att vi alltid ska stå för att maximera vår egen politik, säger han.

Men Kristersson anser att respekt måste visas för hur folket har röstat.

– Ängsligheten måste upphöra. Vi står för våra värderingar och lägger fram vår politik. Har vi fått stöd av väljarna ska vi maximera det i riksdagen. Om andra vill stoppa oss får de göra det, säger han.

LÄS MER: Statsvetare: Moderaterna står inför vägval

Andra personer som varit aktuella för partiledarposition är Carl Bildt (M), som nominerades av Västra Götaland, och före detta försvarsminister Mikael Odenberg (M) som gick ut med sin kandidatur på Facebook. På torsdagseftermiddagen drog Odenberg tillbaka sin kandidatur.

– Det har aldrig varit aktuellt för mig att låta mig föreslås av någon annan än valberedningen, utan jag önskar Ulf lycka till i hans kommande värv, säger han till Expressen.

Fakta: Ulf Kristersson

Ulf Kristersson, född 1963, är sedan 2014 Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson.

Kristersson var ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) 1988—1992. Men vid en förbundsstämma i Lycksele 1992 förlorade han striden om posten till utmanaren Fredrik Reinfeldt.

Åren 1991—2000 var han Moderat riksdagsledamot för Stockholms stad. Under en period var han vice ordförande för Moderaterna i Stockholm.

År 2000 lämnade han politiken för näringslivet under en kort period. Efter valet 2002 blev han finanskommunalråd i Strängnäs.

År 2006 blev han socialborgarråd i Stockholm.

Under regeringen Reinfeldt, 2010-2014, var han socialförsäkringsminister.

Ulf Kristersson är uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna och bosatt i Strängnäs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset