Som 20-årig flyttade Markus Torgeby ut till den jämtländska skogen där han byggde en egen kåta och bodde i fyra år. Nu berättar han om varför han sökte sig till ödemarken och vilka insikter det har gett honom.

SVT

Markus Torgeby sökte sig till ödemarken.

Hans mamma låg svårt sjuk i MS under en lång tid. Han kände inte att han hade någon riktning i livet och flydde in i löpningen innan träningen "ballade ur", som han själv beskriver det. Till SVT:s go'kväll, som gjort en längre intervju med honom, berättar Markus Torgeby att han landade i att det var dags att hitta sin väg.

20 år gammal bestämde han sig för att lämna allt för mörkret, kylan och ensamheten i den jämtländska skogen. Och han tar bussen ut, hoppar av, går rakt ut i skogen och bygger upp en kåta med hjälp av en stor duk och renskinn. 

– Jag kände att det var läge att hitta mig själv eftersom ingen annan än jag kunde göra det. Ensam i skogen och i tystand, det var det som var grejen, säger Markus till Metro.

Men ensamheten, var den aldrig jobbig?

– Jag tänkte att nummer ett är att vara med sig själv. Folk får panik när de är ensamma och då måste de vara just ensamma. Ibland saknade jag sammanhang, men upplevelsen var större.

Fyra år senare kom han tillbaka. Det stod mellan att vara kvar och bli kvar där eller att återvända hem och skapa någonting annat, hitta kärlek och bilda familj. Något han också gjorde. I dag bor han tillsammans med sin Frida och de har två barn.

Vad gav då de ensamma åren i Jämtland? Markus säger att det han fann var livet, enkelheten. Han berättar också att han kom till insikt om att livet inte handlar om grejer och att ständigt vara på plats där allting händer.

– Det är så många som tar saker för givet. Vi är så tillgodosedda, så mätta och då måste man bli mer hungrig. Ett gott liv behöver inte handla om att vi är tillgodosedda till 100 procent. Vi är rädda att missa saker och ska vara konstant uppkopplade, livrädda, och jag tror att det är en anledningen till att det ser ut som det gör i dag. Vi kör bara på, säger han.

Han säger det gäller för alla och envar att hitta sin väg, sin grej.

Nyligen debuterade Markus Torgeby med boken "Löparens hjärta". Där berättar han mer om hur han levde i skogen, under trädkronorna och hur det gröna runt omkring honom fick honom att läka. Han säger att personer många gånger målar upp en bild när de får höra att han bott ensam i en kåta i fyra, nästan fem år, att de skulle vara något helt galet. 

– Jag kan förstå att det kan låta hardcore men för mig är det inte det, det är bara härligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset