Den danske dykaren Ivan Karadzic deltog i söndagens räddning av fyra av pojkarna i grottsystemet Tham Luang.
Den danske dykaren Ivan Karadzic deltog i söndagens räddning av fyra av pojkarna i grottsystemet Tham Luang.

Räddningsinsatserna vid Tham Luang-grottorna i Thailand fortsätter på måndagen för att undsätta de återstående åtta fotbollspojkarna och deras 25-årige tränare. Den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i den första räddningen säger att pojkarna log och tackade när de fördes ut.

– Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofscenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återupplivas, säger Ivan Karadzic till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

”Såg skrämda ut”

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut lufttuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

– De såg lite skrämda ut, men de fick inte panik eller så, säger Karadzic.

– Och de log och tackade.

LÄS MER: Fyra av pojkarna är ute ur grottan

Planen: Rädda fyra-fem

Karadzic, som till vardags driver ett dykföretag på den thailändska ön Koh Tao, säger att dykarna räknar med att rädda ytterligare fyra-fem pojkar under måndagen, och de resterande under tisdagen. Han kommer dock att vara ledig under dagen.

– Jag har aldrig varit så trött förut, och har fått veta att jag ska få vila lite, säger han.

Tidigt på morgonen anlände ambulanser till ingången till grottan, men journalister och andra intresserade har motats bort från området och kan inte se vad som händer på plats.

LÄS MER: Film: Se pojkarnas hälsningar inifrån grottan

Enligt räddningsledaren Narongsak Osottanakorn, som på söndagen meddelade att fyra av pojkarna är räddade, återupptas arbetet på morgonen.

– Vi har arbetat kontinuerligt under natten, säger en person vid myndigheterna som vill vara anonym, på måndagsmorgonen.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Barnen, som är 11–16 år gamla, och deras tränare sitter fast i grottkomplexet sedan den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Fyra av pojkarna har kunnat hämtas ut med hjälp av expertdykare genom vindlande grottgångar och översvämmade kamrar.

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som bör komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter. I videoklipp syns dykare testa ubåten i ett smalt utrymme i en bassäng.

LÄS MER: Thailändska pojkarna skriver brev från grottan: ”Oroa er inte”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset