Grillen till höger var den som användes vid det aktuella tillfället. Nu riskerar mannen 19 500 kronor i dagsböter.
Grillen till höger var den som användes vid det aktuella tillfället. Nu riskerar mannen 19 500 kronor i dagsböter.

Mannen hann knappt lägga köttbiten på grillen innan tre poliser klev in på tomten. Nu riskerar han 19 500 kronor i böter. "Jag nekar inte till att jag grillat. Filén låg ju där när polisen kom, så att säga", säger mannen till Metro.

En man i 40-årsåldern boende i en mindre ort i Kristianstads kommun i Skåne riskerar nu 19 500 kronor i böter efter att han grillat en köttbit på sig egen tomt, trots rådande grillförbud.

Mannen berättar för Metro hur han skulle grilla middag till familjen, när polisen plötsligt kom på besök.

– Det tog inte många minuter från det att jag startade grillen till att tre poliser plötsligt vandrade in på tomten. Någon måste har ringt dem i stället för att komma och prata med mig, vilket känns tråkigt, säger mannen som vill vara anonym.

LÄS MER: Nu införs totalt grillförbud på flera platser i Sverige

Mannen berättar att han kände till eldningsförbudet, men att han helt missat att det även gäller grillning på egen tomt.

– Vi har precis flyttat hit och renoverar för fullt, så jag har inte följt med i nyhetsflödet direkt. Dessutom låg jag sjuk i 40 graders feber i tre, fyra dagar innan grillningen, och var helt frånkopplad från omvärlden, säger han och fortsätter:

– När jag väl kände att jag var frisk och på benen skulle jag förbereda något trevligt till familjen och tänkte att grillning kunde vara en god idé. Men jag kom inte så långt.

LÄS MER: Polisen skärper tonen mot grillare: Nu får ni böter

Väl på plats kunde polisen konstatera att mannen förvisso hade grillat med locket på, och att det i närheten fanns en pool fylld med vatten samt en ingång till köket med ännu mer vatten nära till hands. Trots det åtalas mannen för ”brott mot lagen om skydd mot olyckor”, och riskerar därför 19 500 kronor i dagsböter. Det är det påföljdsförslag som åklagaren föreslagit och som mannen även godtagit.

– Jag inser att det jag gjort är allvarligt, och nekar inte till att jag grillat. Filén låg ju där när polisen kom, så att säga. Men 19 500 kronor och fem år i belastningsregistret svider rätt hårt faktiskt, säger han.

Kommer du överklaga?

 Det har jag inte tagit ställning till ännu eftersom jag inte fått se åtalet från tingsrätten utan enbart fått läsa om det i media. Polisen har agerat enligt det regelverk som finns och det har jag inga invändningar mot, men på flera håll och i liknande fall utfärdas enbart varningar, särskilt när man som jag inte känner till förbudet.

LÄS MER: Kommun tillåter grillning – räddningschef kritisk

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset