Patric Andersson är en av initiativtagarna till gruppen ”Trygg hemgång från krogen”.
Patric Andersson är en av initiativtagarna till gruppen ”Trygg hemgång från krogen”.

Ingen ska behöva känna sig rädd på väg hem. Samtidigt som mörkret faller över landet startar några eldsjälar i Eskilstuna en tjänst för alla som känner sig otrygga på väg hem i natten.

Facebookgruppen ”Trygg hemgång från krogen” har på kort tid fått över tusen medlemmar. Bakom den står Eskilstunaborna Patric Andersson och Johan Sjöström. 

– Det var Johan som skrev till mig en dag och sa att det känns förjäkligt att så många är rädda att gå hem från krogen själva och att vi borde göra något för att hjälpa till, säger Patric Andersson, 44, till Metro. 

► LÄS MER: Samhället har lärt mig att jag ska vara rädd för män

På Facebooksidan kan den som är orolig och vill ha. På fredagkvällen kommer Patric och Johan för första gången ta med sig hunden och följa ensamma människor hem. De har redan blivit kontakt med folk som har erfarenhet av nattvandring som också vill hjälpa till. 

– Tanken är att vi ska stå för kollen, så att inte vem som helst får vara med. Det ska vara en hård kontroll med leg och första gångerna man går med får man gå med oss, säger Patric.

Nu har initiativet börjat ge ringar på vattnet.

– Jag har en kompis i Göteborg som sa att det talats om samma sak där nu efter att de sett det här. Det kanske växer.

Tidigare har bland annat klubben Trädgården i Stockholm haft initiativet ”Nattskiftet” för att följa folk hem från krogen i sommarnatten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset