Tadzjikistans president Emomalii Rahmon till vänster och Filippinernas Rodrigo Duterte tilll höger.
Tadzjikistans president Emomalii Rahmon till vänster och Filippinernas Rodrigo Duterte tilll höger.

Dödspatruller, 25 meter höga guldstatyer av ledaren själv och och folk som vill ha dödsstraff. Här är några av ledarna som styr världen i dag.

1. Filippinernas nya president Rodrigo Duterte

TT/AP/Bullit Marquez

Rodrigo Duterte, Filippinerna

Den populistiske presidentkandidaten vill att misstänkta brottslingar ska skjutas. Prickskyttar ska skjuta för att döda. Vid ett tillfälle sa han att så pass många kroppar kommer dumpas i Manilabukten att fiskarna kommer bli alldeles överviktiga. 

Dödstraff ska införas, men avrättning med skjutvapen är inte aktuellt. Enligt Duarte vore det ett onödigt slöseri på kulor. Hängning är ett bättre alternativ, menar han. Dessutom tycker han att det är mer humant.

2. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

TT/AP/Lefteris Pitarakis

Erdogan tycker inte att en tysk komiker skämtade på ett lämpligt sätt, så han hörde av sig till Tyskland och ville att ett satirinslag skulle både raderas och aldrig någonsin mer kunna visas. 

Enligt SVT har 1 800 personer åtalats för att ha förolämpat presidenten.

3. Tadzjikistans president Emomalii Rahmon

AP/MINDAUGAS KULBIS

Båda Rahmon och Rahmons familj har fått åtalsimmunitet i landet. Några som inte har immunitet i landet är män i skägg - enligt The Independent rakades 13 000 personer som ett steg i att tackla radikalism i landet. 

Dessutom gillar han brottning väldigt väldigt mycket. Nu är det visserligen inget fel med det, men Rahmon (som har regerat landet sedan 1994) gillar sporten så mycket att den får en röd dag i sin ära. Det skriver The Guardian.

4. Turkmenistans Gurbanguly Berdymukhamedov

TT/AP/Alexander Vershinin

Gurbanguly Berdymukhamedov har dunkat upp en 20 meter hög gyllene staty. Det är kanske inget konstigt att en ledare hyllas, men det stannar inte här. ”Patronen”, som han kallas i hemlandet, har bland annat döpt om veckodagarna. Dagarna heter inte längre måndag, tisdag och onsdag utan har fått namn som är kopplade till hans familj, enligt The Guardian och BBC.

Han är ingen större fantast av mänskliga rättigheter heller. Human Rights Watch har i sin årliga rapport kritiserat landet för både utbredd tortyr och censur. 

5. Uzbekistans president Islam Karimov

TT/AP/Maxim Shemetov

Den uzbekistanske presidenten och diktatorn Karimov vill förbjuda statsvetenskaplig undervisning på universitetet. Eftersom tortyr är ett vedertaget val av metod för Karimovs regim i Uzbekistan har oppositionen en rätt knepig roll i landet. BBC har rapporterat om tortyren.

Vid förra valet fick Karimov 90 procent av rösterna. Det låter kanske lite väl mycket, tycker vissa. Landet har fått kritik från bland annat Human rights watch för just den biten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik