19-årige Byron Geldard diagnosticerades med testikelcancer med hjälp av ett positivt graviditetstest.
19-årige Byron Geldard diagnosticerades med testikelcancer med hjälp av ett positivt graviditetstest.

När Byron Geldard, 19, gick till läkaren och klagade på smärtor i sidan av magen fick han veta att han bara hade träningsvärk. Men några veckor senare fick han diagnosen testikelcancer – med hjälp av ett positivt graviditetstest.

Det var i början av förra sommaren som Byron Geldard, då 18 år gammal, fick veta av sin husläkare att hans smärtor i sidan av magen berodde på ömma muskler, orsakad av träning.

När skolan var slut för terminen stack Byron och hans vänner i väg på en resa. Men när han kom tillbaka hem till Huntington i Storbritannien i augusti hade han fortfarande ont i magen. Vid ett nytt läkarbesök hittade man en knöl, och ett ultraljud bekräftade att Byron hade en tumör.

Läkarna kunde inte direkt kunde säga vilken slags cancer som Byron led av och han fick därför lämna ett graviditetstest. När provet kom tillbaka positivt fick han diagnosen testikelcancer, skriver The Telegraph. 

– Det var väldigt overkligt. Ett graviditetstest hade precis talat om för mig att något växte inuti mig. Jag trodde att jag skulle sluta i en dokumentär, säger Byron Geldard till tidningen.

LÄS MER: Ted samalde in 120 000 till vännen – cancersjuka Susanna får sitt drömkök

Men så ovanlig är han faktiskt inte. Graviditetstest används allt oftare för att utesluta eller ställa diagnosen testikelcancer, enligt The Telegraph. Sjukdomen producerar nämligen samma hormon som tillverkas av moderkakan i en kvinnas livmoder när hon blir gravid. 

Byrons testikelcancer var långt gången och hade hunnit sprida sig till buken och lungorna när den upptäcktes. Sedan dess har han behandlats med cellgifter och i december opererade läkarna bort tumören, flera lymfkörtlar och en av Byrons testiklar. 

I januari var han äntligen fri från cancern. 

– Det kändes märkligt att höra att jag var okej igen. Man förväntas att bli som vanligt igen, men inombords är jag helt förändrad, säger Byron Geldard.

LÄS MER: Chandos har överlevt hjärntumör tre gånger

Byron berättar för Telegraph att han har gick igenom en tidig livskris när han insåg sin egen dödlighet. Ett citat ut en animerad film har hjälpt honom att ta sig igenom krisen.

– ”Yesterday is history, tomorrow´s a mystery, and today´s a gift”. Det må komma från Kung Fu Panda, men det är så jag känner, säger Byron Geldard.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset