Roger Tameh berättar att det var jobbigt med all fritid när han kom till Sverige.
Roger Tameh berättar att det var jobbigt med all fritid när han kom till Sverige.

Förra året publicerade Metro artikelserien ”Efter flykten” där vi mötte människorna bakom siffrorna. De som flytt från krigets Syrien. En av dem var 26-åriga Roger Tameh från Damaskus – som då kämpade för att få jobba med det han är utbildad till.

Roger Tameh, 26, från Damaskus:

”Jag hade tur. Efter artikeln och videon om mig hörde en person av sig på Facebook. Hon berättade om en organisation för nyanlända apotekare som heter Farmaceutkompis. Jag blev medlem och det var en av de bästa sakerna jag gjort.

Genom dem fick jag lära känna många. Jag blev bjuden på ett frukostseminarium med Apotek Hjärtat och fick ett sommarjobb där. Jag har jobbat på apoteket sedan i juni. Men jag slutar snart eftersom jag ska börja min praktiktjänstgöring för att få legitimation som apotekare i Sverige. Praktiken kommer att hålla på i fem månader.

Det var svårt i början att lämna alla mina kompisar och familjen i Syrien. När jag kom hit kände jag typ fem personer. I Syrien kände jag jättemånga. Det var svårt att börja om, lite deprimerande. Det var länge sedan jag träffade mina gamla vänner. Men jag har samtidigt träffat nya vänner och nu känns det bra.

Livet är både lika och väldigt olika i Sverige och Syrien. Pratar man ekonomiskt så är det lite bekvämare i Sverige, lönerna är högre. Pratar man nattliv så är det ganska lika.

Jag var bara asylsökande i en månad innan jag fick mitt uppehållstillstånd. Det var svårt i början för att jag ville lära mig svenska och kunna börja jobba. Det var jobbigt att ha så mycket fritid.

I framtiden vill jag jobba som apotekare men inte på ett apotek tror jag, man känner sig lite begränsad. Jag vill gärna jobba på ett läkemedelsföretag eller en fabrik eller något. Där det finns mycket utmaningar och där det finns mycket att lära sig.”

Berättat för Johan Wikén, reporter Metro

►LÄS MER: Noura, 23, har flytt från Syrien: Du måste vara din egen superman

►LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

►LÄS MER: Roger, 25: "Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Efterflykten