Finanshajen blev en av världens mest hatade personer när han köpte upp aids-läkemedlet Daraprim och höjde priset med 5 500 procent. Nu har han gripits – misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Det var i september som företagaren Martin Shkreli, 32, hamnade på allas läppar efter att han försökt göra stora pengar på läkemedel. Många ansåg att hans extrema prishöjning var omoralisk.

– De praktiskt taget gav bort medicinen tidigare, sa han själv i en intervju med Bloomberg.
 

►LÄS MER: Finanshaj köpte upp aids-medicin – höjde priset med 5 500 procent


Nu är Shkreli på tapeten igen, då han greps av FBI tidigt på torsdagen, amerikansk tid. Han är misstänkts för ekonomisk brottslighet, som inte är kopplad till hans läkemedelshandel. I stället ska han ha använt aktier i ett gammalt företag för att betala av skulder för helt obesläktade affärer. Hans advokat greps också, skriver Bloomberg.

När hans företag Turning Pharmaceuticals köpte upp läkemedlet Daraprim kostade varje tablett 108 kronor. Priset höjdes till 6 000 kronor tabletten. Preparatet används bland annat för att behandla toxoplasmos, vilket kan ge foster hjärnskador om en gravid kvinna drabbas. Det drabbar även människor med nedsatt immunsystem, som aidspatienter och personer med vissa typer av cancer.

Både Shkreli och hans advokat förnekar anklagelserna.
 

►LÄS MER: Höjde priset på aids-medicin med femtusen procent – nu backar han

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Ekonomi