Tomislav Perko har varit på resande fot i snart sex år. Efter ett liv inom som börsmäklare fick finanskrisen honom att skifta fokus.
Tomislav Perko har varit på resande fot i snart sex år. Efter ett liv inom som börsmäklare fick finanskrisen honom att skifta fokus.

Den förre detta börsmäklaren Tomislav Perko förlorade sitt jobb, alla sina pengar och många av sina vänner under finanskrisen. Sedan sex år tillbaka har han rest jorden runt – utan nästan inga pengar alls.

Tomislav Perko

Seglandes över Indiska oceanen.

Tomislav Perko

Liftandes.

I dag har Tomislav Perko från Kroatien besökt nästan 50 länder. Den inbitne resenären har bland annat seglat över Indiska oceanen, liftat till Iran och jobbat 13 dagar i Australien med att dirigera om trafik.

Men innan den ekonomiska krisen 2008 levde han en helt annan framgångssaga.

– Allt hände på grund av finanskrisen 2008. Jag förlorade mitt jobb, alla pengar jag hade, och jag hade massa skulder. Vid den tidpunkten började jag träffa några personer som var på genomresa genom min hemstad Zagreb och de bodde hos mig via Couchsurfing,  skriver han i ett mejl till Metro.

Arbetslös och i skuld till sina vänner tog han under en period på ett till två år emot runt 150 personer couchsurfers, "soffsurfare" som gratis fick bo på hans soffa.

Det visade sig bli startskottet på hans egna resa.

– Jag blev inspirerad av deras berättelser och det visade mig hur jag kunde resa utan nästan inga pengar alls, så jag testade det själv och gillade det.

Genom att minska kostnader för transport, boende och övriga kostnader som mat och dryck har han sedan rest kors och tvärs.

Men hur har han då lyckats resa så mycket med nästan inga pengar?

Det är faktiskt väldigt enkelt, menar han. Enligt Tomislav är tricket att inte spendera pengar på saker man inte behöver.

– Anpassa ditt sätt att resa till din budget. Du kan också tjäna pengar när du reser – och du kan spela något instrument på gatan, skriva en blogg, jobba i vissa rika länder etc.

På sin reseblogg delar den numera fullfjädrade backpackern med sig av sina upplevelser. I februari höll han även ett föredrag, ett så kallat TED-talk, under rubriken "Hur du reser över världen med nästan inga pengar".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset