Sten Bergheden.
Sten Bergheden.

Han är Moderaternas talesperson i lantbruksfrågor. Men Sten Bergheden har själv hästförbud efter att hans ponnyer hittades vanvårdade, rapporterar Aftonbladet.

År 2007 besökte en miljöinspektör riksdagsledamoten Sten Berghedens gård. Där möttes hon av instängda, utsvultna och vanvårdade hästar. Efter besöket förbjöds Sten Bergheden att ha hovbärande djur. 

Nu i veckan utsågs Sten Bergheden till lantbruk- och landsbygdspolitisk talesperson. I den posten ingår det bland annat att ta hand om frågor om djur. Och än i dag finns hans förbud mot att ha hästar kvar. 

LÄS MER: Sten Bergheden: Inte läge att ta en öl efter trafikolyckan

Aftonbladet har pratat med Moderaten och ställt frågan hur lämpligt det är att han är talesperson i landsbygdsfrågor när han har den bakgrunden. 

– Det som hände då har utretts och det har jag lagt bakom mig. Att jag har utnämnts till talesperson handlar om att jag har bred erfarenhet i jakt- och lantbruksfrågor, säger Sten Bergheden till Aftonbladet. 

Han säger till tidningen att han tagit lärdom av det som hänt och att han inte tror att det kommer att påverka hans trovärdighet. 

Moderaternas andre vice ordförande i riksdagen, Ewa Thalen Finné, säger till Aftonbladet att Sten Bergheden utsågs på grund av sin breda erfarenhet i landsbygds- och lantbruksfrågor.

– Självklart är det en belastning för Sten men det här hände för nästan tio år sedan och han har hela tiden varit öppen med det.

Metro har sökt Sten Bergheden. 

LÄS MER: Kvinnorna ammade och tvingade katt suga på napp – får djurförbud

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Djur