Gillar du sneakers? Förmodligen inte lika mycket som Mark Farese. Han har över 3 000. Och han gissar att de är värda över sex miljoner kronor.

Mark ”Mayor” Farese har kanske världens största samling gympaskor. Men han vill inte kalla sig själv samlare. I en intervju med tidningen Forbes förklarar han att han är ”sneakerbärare”.

– Jag hatar uttrycket sneakersamlare. Jag förstår det, det är konst som du kan ha på dig. Och det finns så mycket skor här så det kan kallas en samling. Men jag är inte någon sneakersamlare, jag är en sneakerbärare, säger han i ett tv-inslag från hans hem.

►LÄS MER: Har Adidas släppt en SD-sneaker?

Där visar han upp sin samling, som han säger består av över 3 000 par skor. Han uppskattar att den är värd över 750 000 dollar, alltså lite mer än sex miljoner kronor, men förklarar att han själv inte alls lagt så mycket pengar på att köpa skorna.

– Jag vill inte att någon ska tro att jag haft 750 000 dollar som jag lagt på sneakers, det är inte i närheten. Det finns gånger då jag fått en sko för 90 dollar och den kanske är värd 600 dollar. Det är nästan som aktier, kanske bättre. Jag har skor som jag betalat 2 000 dollar för som är värda 25 000 dollar.

►LÄS MER: Katie, 12, blev nedslagen av sina mobbare – för att hon hade fel skor

De dyraste skorna i samlingen är ett par Air Jordan 4, UNDFTD, som är värda 25 000 dollar. Men Mark Farese berättar att det finns andra skor som betyder mer för honom.

– Jag har andra skor som är mer värdefulla för mig. Jag är ett av världens största Yankeefans. Nike gjorde ett unikt par Air Force 1-skor med alla pensionerade Yankees-nummer på. Att de tog sig tid att göra den skon åt mig, det var speciellt för mig. Så det är förmodligen den sko som betyder mer för mig än någon annan.

►LÄS MER: De vill göra de omöjliga – högklackade skor lika bekväma som sneakers

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi