Jegor Savin är pessimistisk kring sina egna och sina oppositionskollegors chanser att ta sig in i parlamentet. "Om någon mot förmodan skulle visa sig vinna i sitt valdistrikt så tror jag att den personen kommer att hamna i fängelse", säger han.
Jegor Savin är pessimistisk kring sina egna och sina oppositionskollegors chanser att ta sig in i parlamentet. "Om någon mot förmodan skulle visa sig vinna i sitt valdistrikt så tror jag att den personen kommer att hamna i fängelse", säger han.

De verkligt Putinkritiska partierna ser inte ut att ha en chans att ta sig in i det ryska parlamentet. I stället hoppas den liberala oppositionen på att en grupp oberoende kandidater ska kunna knipa enstaka mandat. Men de kämpar i hård motvind.

– Vi har inte fria val i Ryssland. Jag upplever det varje dag. Min motkandidat från (det styrande partiet) Enade Ryssland har stora resurser, tv, radio, tidningar och statsanställda på sin sida, säger Jegor Savin, mitt uppe i valkampanjens slutspurt, över telefon till TT från Novosibirsk.

Han berättar att han precis varit förbi sjukhuset med en handskada efter att ha blivit påhoppad av två okända personer när han försökt kampanja vid ett äldreboende.

Orolig

Det är första gången han utsatts för våld som politiker, säger han, och händelsen gör honom smärtsamt påmind om den hotbild som vilar över den lilla utomparlamentariska oppositionen i Ryssland.

– Boris Nemtsov (oppositionsledaren som sköts ihjäl av okända gärningsmän förra året) var en av mina bästa vänner. När jag ser vad som händer i Ryssland är det klart att jag tänker att något allvarligt skulle kunna hända även mig, säger den 35-årige trebarnspappan.

Han är en av 18 personer som får stöd genom affärsmannen Michail Chodorkovskijs projekt "Open Russia", för att försöka ta sig in i parlamentet som kandidater i de enmansvalkretsar som är en nyhet i årets val.

Långsiktigt mål

Jegor Savin har under några år engagerat sig som aktivist och lokalpolitiker i Novosibirsk och har bland annat drivit frågor som nya förskoleplatser och stoppad utförsäljning av mark som lokalinvånare använder som betesmark.

Hans profilfråga i dumavalskampanjen är att minska den andel av skatteuppbörden som regionerna skickar till Moskva.

– Vi behöver de pengar vi drar in, säger han.

Men han tror inte att han har en chans att segra i söndagens val.

– Jag arbetar långsiktigt. Mitt främsta mål är att skaffa mig erfarenhet och bygga ett team, som är redo när Putins regim en gång kommer tryckas tillbaka. Då måste vi ha folk som förstår sig på politik.

Henrik Montgomery/TT
Den ryske ex-oligarken och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij under ett besök i Stockholm i fjol
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset