Nu dröjer hovrättsdomen mot mannen som knivhögg Ted Eriksson.
Nu dröjer hovrättsdomen mot mannen som knivhögg Ted Eriksson.

Hovrättsdomen dröjer mot den man som högg polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm, förra året. "Jag hoppas att man ska döma honom som över 21", säger målsägandebiträdet Clea Sangborn.

Mannen som knivhögg polisen vid Björns trädgård i Stockholm i förra året dömdes i Stockholms tingsrätt till fem års fängelse och livstids utvisning. Dessutom skulle ha betala ett skadestånd om 100 000 kronor till polisen Ted Eriksson.

LÄS MER: Fem års fängelse efter mordförsök på polis

Men nu dröjer hovrättsdomen efter att nya bevis har framkommit. Försvaret överklagade domen och ville att straffet skulle sänkas och att utvisningsbeslutet skulle ändras. Domen från Svea hovrätt skulle ha kommit klockan 11 under tisdagen, skriver Svt.

Ljög om sin ålder

Det var efter ett reportage i Expressen det framkom att mannen är 25 år gammal, efter det att tidningen träffat mannens mamma i hemlandet Iran som visat intygat sonens ålder med ett examenbevis för tidningen.

Gärningsmannen själv uppgav att han var 17 år vid tillfället för knivhuggningen. Men under polisutredningen fastställdes det att han var över 18 år. Åldersbedömningen gav mannen straffrabatt då man enligt rättspraxis ska dömdas till hälften av straffvärdet när man är 18 år.

LÄS MER: Expert: Otroligt korkat att ge sig på polisen

Nu vill Ted Erikssons målsägandebiträde att journalisten bakom artikeln ska bli hörd i målet.

– Det är försvaret som klagat på domen men jag hoppas att man ska döma honom som över 21. Då skulle han kunna få dubbelt så högt straff. Rätt ska vara rätt om det finns uppgifter som talar för att han är äldre, sager Clea Sangborn till Svt.

Detta har hänt

Den 31 augusti förra året patrullerade polisen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm. Plötslig blev han attackerad bakifrån av en ung man, beväpnad med kniv. Den misstänkte gärningsmannen greps omgående och åtalades för mordförsök.

Efter en rättspsykiatrisk undersökning drogs slutsatsen att gärningsmannen inte begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Själv har mannen uppgett att han attackerade polismannen för att ”understryka sin psykiska ohälsa och på så vis bidra till att uppehållstillståndet kunde förlängas”, enligt Aftonbladet.

Han har också sagt att han räknade med att frikännas från brottet, på grund av psykisk ohälsa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset