Till vänster: KGB-agenter håller vakt vid Margaret Thatchers besök i Ryssland år 1987. Till höger: Den före detta KGB-spionen Jack Barsky.
Till vänster: KGB-agenter håller vakt vid Margaret Thatchers besök i Ryssland år 1987. Till höger: Den före detta KGB-spionen Jack Barsky.

Jack Barsky var KGB-spion i USA i tio år innan han slutade – men det dröjde ytterligare ett decennium innan han berättade sanningen för sin fru och åkte fast. Nu berättar han sin historia och varnar för den ryska förmågan att skapa splittring och osäkerhet i väst.

Han presenterar sig som Jack Barsky – ett namn han burit sedan slutet av 70-talet.

– Men mina tyska vänner kallar mig fortfarande för Albrecht Dittrich, säger Jack när Metro träffar honom på bokförlaget Lind & Co i Stockholm.

I boken ”Under Täckmantel” berättar Jack Barsky om hur han i drygt tio år levde som hemlig agent i USA med uppdrag att knyta kontakter och skaffa information åt den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. Men när han uppmanades att lämna landet och till att återvända till Sovjet valde han att stanna kvar och att klippa banden med spionlivet.

– Jag hoppade inte av utan jag slutade. Det finns en skillnad. Att hoppa av innebär att man ringer på hos FBI och säger att man vill komma över till deras sida. Jag bara slutade.

Arbetet som spion innebar bland annat att söka upp avhoppare och Jack Barsky visste att han satte sig själv i dödlig fara när han slutade.

– Men jag var tvungen att fortsätta göra det jag gjorde. Anledningen till att jag inte återvände var ju att jag ville ha kvar livet som jag hade i USA. I minst fyra månader såg jag till att alltid ta olika vägar till jobbet och att byta tider. Man kan tro att någon på jobbet eller att min fru borde ha misstänkt något på grund av den extrema pressen men det hände ingenting.

LÄS MER: KGB-koppling och mordvarning i JFK-handlingar

I flera år är det tyst och Jack Barsky fokuserar på att jaga den amerikanska drömmen. Det är först 1997, nio år efter att han lämnat KGB, som han berättar för sin fru att han är född i Östtyskland som Albercht Dittrich och har arbetar som spion för KGB. Då har den amerikanska federala polismyndigheten, FBI, redan börjat avlyssna parets bostad och kort därpå tas han in på förhör. Han erkänner allt direkt.

Samtidigt har Vladimir Putin precis inlett sin politiska karriär i Moskva och Ryssland befinner sig i ett ekonomiskt kaos med en finanskris runt hörnet. Men att den gamla arbetsgivaren återhämtat sig är inte förvånande, säger Jack Barsky.

– Det krävdes inte en Vladimir Putin men Ryssland behövde och ville ha någon som Putin. Han är en mästerlig politiker som läser av den ryska själen enormt bra. Det är därför de röstar på honom, valfusk spelar en minimal roll, ryssarna älskar honom. Och han har en plan.

Flera svenska myndigheter, bland annat Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, räknar med att främmande makt kommer att försöka påverka i viktiga frågor inför höstens riksdagsval. Enligt Jack Barsky finns det inget som är nytt med det, möjligtvis att det har blivit enklare att sprida desinformation i och med internet.

– Precis så har KGB arbetat historiskt, förr använde de sig mest av tidningar där man planterar falsk information som att FBI-chefen J. Edgar Hoover var transvestit i hemlighet. Man försökte skapa osäkerhet och splittring. När det började rapporteras om den ryska koppling till Trump så sa jag att man missar poängen – att splittra befolkningen, säger han.

LÄS MER: Trump gratulerade Putin – gick emot rådgivarnas tydliga instruktioner

KGB

KGB eller Kommittén för statssäkerhet var den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionen. KGB ansvarade för underrättelsetjänst från 1954 till 1991.

Bland annat sysslade KGB med spionage och kontraspionage. De var mycket aktivt utomlands, bland annat via ambassader och genom att skaffa falska identiteter åt sovjetiska medborgare i andra länder.

Nu har delar av KGB:s uppgifter tagits över av FSB, den ryska federationens säkerhetspolis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset