Per Ivarsson blev headhuntad för jobbet att genom matematiska lösningar göra det lättare för matleverantören Ocado i London.
Per Ivarsson blev headhuntad för jobbet att genom matematiska lösningar göra det lättare för matleverantören Ocado i London.

Per Ivarssons algoritmer visar när du vill beställa mat

PROBLEMLÖSARE. Per Ivarsson har alltid gillat kluriga uppgifter. Nu har han blivit headhuntad till London – för att klura ut ett sätt att se in i framtiden.
– Jag gillar verkliga problem, inte sådana som någon har hittat på. Det här jobbet passar mig perfekt, säger han.
Med hjälp av matematiska algoritmer ska Per Ivarsson, som nyligen tagit sin examen i teknisk fysik vid KTH i Stockholm, lista ut när engelsmännen vill ha sina matvaror hemkörda.
Det är företaget Ocado – en mataffär på nätet – som vill veta när deras kunder kommer att vilja ha sina varor hemkörda. Allt för att kunna leverera varorna precis när kunderna vill ha dem och kunna planera hur leveransbilarna ska åka redan innan kunderna har handlat.
– I dag får kunderna förslag på leveranstider som de kan välja mellan. Det är inte alltid som våra tider är just de när kunden vill ha varorna levererade, säger Per Ivarsson.

Genom att analysera data om kundernas tidigare köp grupperas de efter köpmönster. Information saknas inte.
– Vi sparar alla data om vad alla kunder gör. Jämt.
Utifrån informationen skapar Per ett så kallat beslutsträd. Där ingår frågor som ”När handlade kunden senast? Vilken veckodag var det? Vid vilken tidpunkt vill kunden få varorna levererade?” Med hjälp av det kan Per Ivarsson med stor säkerhet förutsäga när kunderna vill ha nästa leverans.
Varorna packas sedan i Ocados lager i Hatfield utanför London och körs till depåer i hela England och delar av Wales där de lastas om till mindre bilar och körs ut till kunderna.
Målet är att företaget, med hjälp av Pers algoritm, ska kunna lära sig när kunderna vill ha sin mat i ett visst område och kunna anpassa bilarnas körrutter efter det.
– Vi vill helt enkelt hitta ett så bra utbud av leveranstider för kunderna som möjligt, utan att det blir omöjligt för oss att leverera, säger Per Ivarsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset