Richard Prince gör konst av andra personers Instagrambilder – och tjänar storkovan.
Richard Prince gör konst av andra personers Instagrambilder – och tjänar storkovan.

Du kanske vet att bilder på sociala medier som Facebook och Instagram är inte helt och hållet dina. Men att någon annan kan sälja dem för hundratusentals kronor är inte lika lätt att förstå.

Richard Prince är en väl etablerad konstnär och fotograf i New York som gör konst av andra människors Instagrambilder – och tjänar storkovan. 

Med utställningen ”New portraits” påminner han om att det vi lägger ut på sociala medier blir allmängods som fritt kan delas. Och tydligen även säljas. I alla fall i USA.

Det är Washington post som skriver on Prince nya utställning. När han nu sätter upp den tjänar han i runda slängar 750 000 kronor per bild, enligt Vulture.com.

Utställningen visar främst kvinnor, inte sällan i sexuellt utmanande poser. Prince har utan att fråga tagit skärmdumpar från både kändisar och vanliga personers Instagramkonton. Sen har han printat ut dem i tvåmetersformat och hängt upp dem på konstmässan Frieze Art Fair i New York.

Richard Prince har ägnat sig åt såkallad re-fotografering sedan 1970-talet. Han har tagit foton på bilder i magasin, tidningar, reklam. Detta har lett till många upphovsrättsliga tvister genom åren, som dock Prince kommit undan med genom att göra minimala ändringar i sina bilder.

►LÄS MER: Här är emojin som stoppas av Instagram

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset