En chans att bli förälder.
Det erbjöds i en annons som i torsdags lades upp på svensk auktionssajten Tradera. Ofrivilligt barnlösa kunde där buda på möjligheten att bli gravid med en 26-årig man från Västsverige.
– Alla har rätt till föräldraskapets glädje, även om du lever i ett lesbiskt parförhållande eller är utan partner, skrev mannen i sin annons.

På sidan fanns information om den tilltänkta fadern och ett flertal bilder, både färska och från barndomen. Han skrev att han är icke-rökare, utan ärftliga sjukdomar i släkten eller allergier, att han är publicerad författare och juridikstuderande.
– Till högstbjudande kommer jag komma hem till efter att denne tagit reda på när den är mest fertil för att ha samlag med denne tills denne blir gravid, dock högst 3 gånger, skrev han.

Efter att Metro varit i kontakt med Tradera för en kommentar plockades annonsen vid 14-tiden på fredagen ner.
– Man får inte sälja någon typ av tjänster på Tradera, jag gissar att det här rör sig om ett medvetet regelbrott från säljarens sida. han vill skapa uppmärksamhet och har väl lyckats med det också, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.
Enligt henne är personens användarkonto spärrat och mannen kommer inte kunna använda Tradera i framtiden.
– Han är inte längre välkommen hos oss, säger Chrona.

Mannen bakom annonsen heter Alexander Kandiloros. Till Metro säger han att han lade upp annonsen för att visa sitt stöd för lesbiska kvinnor som vill skaffa barn.

Idén fick han efter att ha läst om den kvinna som ville att hennes flickvän skulle få försöka bli gravid genom insemination eftersom hon inte lyckats, och blivit nekade av Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Jag gjorde det för debatten, jag försöker hjälpa till på det sättet jag kan. När Tradera tar bort annonsen tolkar jag det som att de är emot lesbiska kvinnors rätt att bli föräldrar, säger Alexander.

– Nu överväger jag att sälja sperma istället. Jag ska läsa deras användarvillkor lite närmare, så jag kan lägga ut en ny annons.

Om annonsen hade fått ligga kvar, hade du då genomfört det du lovade i annonsen?
– Det har jag inte bestämt mig för än. Men kanske.

”Köpare och förmedlare skulle kunna straffas”

Det är inte kriminellt att sälja sex i Sverige – däremot att köpa. Det är dessutom kriminellt att mot ersättning främja eller förmedla sexuella tjänster, vilket kallas koppleri. Detta kan ske genom att man till exempel säljer annonsutrymme för prostitution. För att kunna straffas krävs dock uppsåt vilket i sin tur innebär att den som ansvarar för annonsutrymmet, till exempel en auktionssajt, måste vara medveten om att annonsen de facto finns där.
 
Att sälja ”graviditet genom samlag” är sannolikt att betrakta som prostitution även om det är själva graviditeten som marknadsförs som ”huvudprodukt”. Frågan har, så vitt jag känner till, aldrig prövats av svensk domstol.   Men både köpare och förmedlare skulle alltså kunna straffas. Om spermierna säljs ”utan samlag” så finns det en lag som reglerar under vilka omständigheter en insemination får ske. Den som bryter mot den lagen i vinstsyfte kan dömas till böter eller fängelse. 

STEFAN WAHLBERG
Rättslig expertkommentator

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset