För att ett hem ska vara beboeligt efter att någon har avlidit där måste det saneras ordentligt. Vätskor tränger in i golven och stanken sitter kvar i väggarna. Can Umarlar på saneringsfirman Immunit group har sett mer död än vad de flesta önskar att de hade gjort.

Privat

Can Umarlar på Immunit group AB i Stockholm.

Can Umarlar arbetar på entreprenadföretaget Immunit group AB i Stockholm. Nu är han projektledare och byggmästare, men tidigare jobbade han på fältet, med att sanera platser där människor har dött.

Att städa upp efter döda människor är inte ett jobb som alla andra, menar Can. För honom försvann aldrig obehaget vid liksanering, det blev aldrig normalt att stå intill en död människa och känna lukten från den ruttnande kroppen.

– Jag upplever att obehaget aldrig helt försvinner. Man tycker ju att det är oerhört obehagligt de första gångerna, att stå bredvid en avliden person på det sättet. Lukten är extremt obehaglig så jag använde alltid inandningsskydd. Det känns som att stanken sitter fast i näsan, trots att man tvättar både sig själv och kläder efteråt.

LÄS MER: Vägglössen flyttar in under semestern – det här gäller om du drabbas​

Det vanligaste är att folk dör av naturliga orsaker, äldre personer som avlider i det tysta. De kanske inte har haft dagliga besök, och till slut klagar grannarna på att det luktar fränt i trapphuset. Det händer också att folk tar sina liv, eller att de har fallit eller drunknat, säger Can Umarlar. Nu var det flera år sedan han själv var ute och sanerade, men vissa uppdrag glömmer han inte.

– Jag har ett case som sitter kvar. Det var ute på Lidingö. Han hade legat så länge att de hade stängt av elen också, så det var inte bara kroppen utan alla matvaror i kyl och frys hade ruttnat. Det var sån extrem påväxt i kyl och frys, och tillsammans med likstanken… Vi fick riva allt och börja om från början.

Men det är ett jobb som måste göras, och trots den påfrestande arbetsmiljön är intresset för arbetet relativt stort, säger Can Umarlar.

– Lite lustigt är det, för den vanligaste ansökan vi får är faktiskt till just liksanering. Vissa människor dras till det och känner spänning. De som arbetar med det länge är yrkesstolta, de känner ett värde i deras arbete och är stolta över det de gör.

LÄS MER: Lista: Här är de allra värsta jobben​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset