Revolutionspartiets kandidat Enrique Peña Nieto, 45, är känd för att vara gift med såpoperastjärnan Angélica Rivera.
Revolutionspartiets kandidat Enrique Peña Nieto, 45, är känd för att vara gift med såpoperastjärnan Angélica Rivera.

Det gamla revolutionspartiets kandidat Enrique Peña Nieto, 45, ser ut att bli vinnaren i Mexikos presidentval på söndag. Frågan är om han ska kunna förhandla bort den våldsspiral som orsakat runt 55 000 människors död på fem och ett halvt år.

Enrique Peña Nieto leder med över 10 procent över sina rivaler i presidentvalet, och därmed ser det ut som att PRI (Institutionella revolutionspartiet) gör comeback och åter tar över makten i landet.

Partiet bildades som Partido Nacional Revolucionario 1929 och har styrt Mexiko under större delen av 1990-talet, ända tills högerpartiet PAN, Nationella aktionspartiet, tog över år 2000. 

Det var då det misslyckade kriget mot landets knarkkarteller trappades upp.

Mexikos president sedan 2006, Felipe Calderón, och regeringspartiet PAN är en av orsakerna till den kaotiska situationen, enligt Edmé Dominguez, lektor och docent i freds- och utvecklingsfrågor på Göteborgs universitet.   

– De ville få bort kartellerna med våld och blandade in militären, men i stället för att eliminera kartellerna har man nu multiplicerat dem. Våld föder nytt våld och det finns ingen lösning på det viset, säger hon.

Edmé Dominguez har bott i Sverige i över 20 år men kommer ursprungligen från Mexiko. Hon berättar om ett land som efter flera ekonomiska kriser de senaste decennierna förvandlats till en stat där korruption genomsyrar hela samhället och fattigdomen är utbredd.

PRI gör anspråk på att vara arvtagare och förvaltare av den mexikanska revolutionen, men anses också ha lagt grunden till landets korrupta politiska kultur. Så sent som 1976 fick partiets presidentkandidat 100 procent av rösterna.

Den bildsköne presidentkandidaten Enrique Peña Nieto är inte heller fläckfri. Han anklagas för korruption, mutor samt människorättsbrott som skulle ha begåtts under hans tid som guvernör i delstaten Mexiko. 

Nyligen demonstrerade 90 000 mot honom i Mexico City.

Han är mer känd för att vara gift med såpoperastjärnan Angélica Rivera än en stor tänkare, men utlovar att utrota fattigdomen, skapa arbetstillfällen, återställa frid och frihet.

Bland hans vallöften finns också målsättningen att minska andelen mord, kidnappningar och utpressning med minst 50 procent samt bekämpa människohandeln.

– Det som saknas är trovärdiga lösningar till problemen. Antingen förhandlar man med maffiorna eller också fortsätter man det fruktansvärda och hopplösa krig som Calderón gett sig på. Det finns inte så många andra sätt, säger Edmé Dominguez.

– För att ta tillbaka kontrollen kommer nog PRI att försöka förhandla bakom dörrarna. Det är ingen som förnekar att de gjort det tidigare, men det har aldrig funnits en så okontrollerad situation som nu.

Hon menar att många som röstar på PRI förväntar sig att samhället åter ska bli som det var på PRI-tiden. Med korruption och kriminalitet, men utan det våld som nu drabbar allt fler i samhället.

– Kartellerna har funnits ända sedan början av 1900-talet. Den sortens kriminalitet kommer bara inte att försvinna så länge man har sociala problem och hög arbetslöshet i samhället.

Drogkriget har nått huvudstaden

Nu har drogkriget i Mexiko nått huvudstaden. I måndags morse utbröt skottlossning mitt bland resenärerna på Mexico Citys internationella flygplats. Tre poliser dödades när två misstänkta smugglare skulle gripas – också de poliser.

Huvudstaden har varit relativt förskonad från det knarkrelaterade våld som skakat andra delar av landet, där brutala mord, våld och kidnappningar blivit vardagsmat. Drogkartellerna har länge krigat om makten i Mexiko, bland annat kämpar gängen om kontrollen över den viktiga kokaininförseln från Sydamerika till USA.

Men militären och polisen anklagas också för att ligga bakom många mord och övergrepp.

Det amerikanska justitiedepartementet har i en rapport fastställt att knarkkartellerna från Mexiko ”representerar det största hotet mot USA inom organiserad brottslighet”.    

Några av de viktigaste kartellerna är: Ciudad Juárez i delstaten Chihuahua, Cártel de Tijuana i delstaten Baja California Norte, Cártel de Sinaloa i delstaten Sinaloa och Cártel del Golfo i delstaten Tamaulipas och La Familia som dominerar delstaten Michoacán.

Källor: TT, CNN, New York Times och Edmé Dominguez.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset