Sanford Wallace utnämnde sig själv till Kungen av spam, här på en bild från 1997.
Sanford Wallace utnämnde sig själv till Kungen av spam, här på en bild från 1997.

Sanford Wallace, 47, den självutnämnde ”Kungen av spam” har dömts till 2,5 års fängelse. Detta efter att han häromåret erkänt att han skickat 27 miljoner skräppostmeddelanden.

Utöver fängelsedomen har Wallace dömts till böter på 310 000 dollar, över 2,5 miljoner kronor. 

De miljontals meddelandena skickades till Facebookanvändare under 2008 och 2009, skriver BBC. 
Han åtalades först två år senare efter en omfattande FBI-utredning och att han angett sig själv. 

LÄS MER: Mindre skräp i mejlkorgarna 

Han tog reda på 500 000 Facebook-användares uppgifter och skickade meddelanden till dem där han lurade dem att besöka hemsidor. När han skickade ett meddelande till en användare och använde sedan den användarens konto för att skicka meddelanden till den användarens vänner, något han sedan tjänade pengar på. 

”Wallace har på olagligt vis erhållit, lagrat och utnyttjat Facebook-användares kontoinformation och tjänade pengar genom att omdirigera dem till andra sajter”, skriver Åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Det är första gången som Sanford Wallace döms till fängelse för brott, men det är inte första gången han spammar. Redan 1995 hade han ett företag som skickade skräpmeddelanden till faxar och sedan till e-postadresser. Han har dock tidigare förlorat flera civilrättsliga stämningar mot bland annat Facebook och MySpace. Totalt har han blivit krävd på 1 miljard dollar genom åren, men det är oklart hur pass mycket av skadestånden som han faktiskt har betalat, skriver NBC News. 

LÄS MER: Bedragarnas nya knep – kallar dig till rättegång

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Teknik