Matt Stoperas stulna mobiltelfon hamnade hos  en man i Kina som kallar sig själv för  "Brother Orange". 
Matt Stoperas stulna mobiltelfon hamnade hos  en man i Kina som kallar sig själv för  "Brother Orange". 

Det var efter att Matt Stopera hade besökt sin favoritbar i East Village, New York i februari förra året, som den otroliga historien tog sin början. Nu har över 30 miljoner människor i Kina engagerat sig i jakten på hans försvunna mobil.

Matt hade delat en flaska vin med sina vänner när en skicklig tjuv svepte förbi honom i baren och knyckte hans Iphone. Han konstaterade snabbt att han förmodligen aldrig mer skulle få återse den, men ett år senare hände något märkligt.

Plötsligt började det dyka upp en massa selfies på en okänd man framför ett apelsinträd i hans mobil. ”Jag fick spel och visade alla mina vänner bilderna, min mobil var som besatt”, berättar han för Buzzfeed. Under en månad fortsatte den mystiska ”apelsin-mannen” att dyka upp i hans bildflöde och så småningom vande han sig vid de dagliga uppdateringarna.

Det visade sig att hans stulna telefon hamnat hos en man i Kina, som fortfarande var inloggad på hans iCloud – streamingtjänsten som lagrar innehållet på mobilen i ett moln på nätet. Matt gjorde därför en efterlysning på den amerikanska nyhets- och underhållningssajten Buzzfeed som löd: ”Vem är den här mannen och varför dyker hans foton upp i min telefon?”.

På bara några timmar strömmade tweets och kommentarer in från tusentals Kinabor som tagit del av hans inlägg och ville hjälpa honom att hitta mannen på bilden. På en vecka hade Matt fått över 100 000 följare på den kinesiska nätverkstjänsten Weibo och historien spred sig som en löpeld på sociala medier.

Till slut kunde man lokalisera apelsinmannen, som bodde i den lilla staden Meizhou i södra Kina. De började brevväxla och snart beslöt sig Matt för att ta flyget till Kina och träffa honom. Sedan dess har hans liv inte varit sig likt. Redan på planet blev han igenkänd och väl framme på flygplatsen väntade ett stort pressuppbåd. Mitt bland alla hyllande människor stod även apelsinmannen med en skylt där det stod: "Välkommen Matt". Väl i Kina hyllades han likt en kändis av hundratals människor som följt mobiljakten på nätet.

Den 18 mars träffades Matt och mannen som vill kalla sig själv ”Brother Orange” och i dag har de blivit mycket goda vänner och har tagit en massa selfies tillsammans.

– Det är helt galet, jag kan inte förstå att det här har hänt, nu tror jag på ödet säger Matt, vars historia nu ska bli en dokumentär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset