Aaron Israelson, chefredaktör för gatutidningen Faktum sedan 2011, meddelar idag att han nu kommer att lämna tidningen för att starta en ny gatutidning i Rumänien. ”Det är en effektiv murbräcka för att få in människor på arbetsmarknaden och bryta fördomar”, säger Aaron Israelson till Metro.

Aaron Israelson har sedan 2011 varit chefredaktör för gatutidningen Faktum, som säljs på gatorna av människor som är hemlösa eller i socialt utanförskap. Till skillnad från Stockholmsbaserade Situation Stockholm kan även EU-migranter sälja tidningen.

Men efter fyra år, en fördubblad upplaga och flera tidningspris väljer Aaron Israelson nu att gå vidare. Målet är att starta en gatutidning i Rumänien som ska kunna säljas av landets romer.

– Jag har varit engagerad i frågor som handlar om romers rättigheter i många år, och inte minst sedan jag började på Faktum för fyra år sedan. Och gatutidningar är ett koncept som fungerar. Många försäljare kan kanske inte läsa eller skriva men är oerhört arbetsamma och skickliga som tidningsförsäljare, säger Aaron Israelson till Metro.

Målet är att det första numret av tidningen ska vara klart om ett år. Och tidningen kommer precis som Faktum innehålla granskande journalistik och berättande reportage.

– Det kommer vara en bred tidning och vända sig mot majoritetsbefolkningen, för det är där läsarna finns. Tidningen måste tilltala dem men också vända på perspektiv, säger Aaron Israelson.

Hur tror du skillnaden att göra tidning i Rumänien kommer att vara jämfört med att göra Faktum i Sverige?

– Det är på sätt och vis en större utmaning. I Rumänien är fördomarna mot romer och fattiga tyvärr större i överlag. Men samtidigt är förutsättningarna bättre. Det är ett billigare land och pengarna räcker mycket längre. Mediemarknaden i Rumänien är speciell, det finns inte särskilt många oberoende röster. De flesta medier ägs av magnater som har en agenda och som driver den agendan. Så det här blir en främmande fågel i det rumänska medielandskapet.

Under tiden Aaron Israelson varit chefredaktör för Faktum har tidningen bland annat vunnit en guldspade. Men det är inte det Aaron Israelson är mest stolt över.

– Genom att vi har fördubblat upplagan och antalet läsare har vi kunnat ge dubbelt så många människor jobb, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset