Jesper Söder, som tidigare har stridit mot IS i Syrien, vill att Sverige hjälper till att få hem IS-anhängarnas barn.
Jesper Söder, som tidigare har stridit mot IS i Syrien, vill att Sverige hjälper till att få hem IS-anhängarnas barn.

Tillsammans med kurdiska YPG stred Jesper Söder mot IS i Syrien. Nu vill han se att IS-medlemmarnas barn får hjälp att komma hem till Sverige. "Barnen är inte ansvariga för föräldrarnas val", säger han till SVT.

Som en av få svenskar har Jesper Söder stridit i Syrien för den kurdiska milisen i kampen mot IS. Han har även varit aktiv i debatten som rör terrororganisationen, framför allt gällande de som återvänder efter att ha anslutit sig till IS.

För SVT berättar nu Jesper Söder om sin syn på IS-resenärernas barn. Frågan har under den senare tiden aktualiserats, inte minst efter rapporten om att IS-krigaren Michael Skråmo är död, och att hans sju barn nu är föräldralösa nere i Syrien.

LÄS MER: Morfarns glädjebesked – Skråmos barn får komma till svenskt konsulat

Enligt Söder är det självklart att Sverige ska hjälpa till och få hem alla barn som är svenska medborgare.

– De här barnen har blivit upplärda, de har blivit hjärntvättade. Barnen borde inte straffas för deras föräldrars val. Jag tycker att det är vår skyldighet att ta hem dem om de är svenska medborgare, så länge man kan garantera att de inte får vara kvar hos sina föräldrar. I andra fall tycker jag inte det eftersom de då är en fara för Sverige i framtiden, säger han till SVT.

”Är det inte psykisk misshandel?”

Metro har i flera omgångar skrivit om frågan som rör de svenska barn som nu är fast i Syrien. En undersökning visar att mer än varannan svensk inte vill att Sverige ska hjälpa till att få hem barnen till IS-anhängare. Samtidigt har organisationen Rädda Barnen, i ett brev till statsminister Stefan Löfven, krävt att regeringen hjälper dessa barn att komma hem.

LÄS MER: Debatt: Därför måste vi ta hem barnen till de svenska IS-krigarna

Såväl Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström har tidigare uttalat sig om svårigheterna med att få hem barnen från Syrien, något som Jesper Söder har förståelse för.

– Samtidigt tycker jag att man fråntar barn ifrån föräldrar i Sverige för mycket mildare saker som till exempel våld eller missbruk, vad är det jämfört med att hjärntvätta sina barn till att vara IS-soldater? Är inte det psykisk misshandel? säger han till SVT.

Söder: ”Fått en förståelse för vad IS är”

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare pekat ut fördelarna med att ta hem barnen från Syrien, även om han också ser svårigheterna med detta.

– Regeringen sitter nu i en riktig rävsax, man vill inte öppna upp Pandoras ask genom att börja försöka få hem vissa individer. Det skulle kunna leda till ännu mer kritik. Därför säger man helt enkelt nej till alla. Jag tror dock att det kan finnas rent humanitära skäl att ändå försöka. De riktigt unga barnen behöver inte växa upp och bli extremister om man agerar rätt, har han tidigare sagt till Metro.

LÄS MER: Kritiken mot partiernas planer för IS-anhängare: ”Senfärdigt”

I SVT:s intervju säger Jesper Söder också att alla IS-medlemmar per definition inte är onda, och att han har träffat anhängare som behandlat honom väl.

– Jag har fått en helt annan förståelse för vad IS är. Det är bland annat människor från Irak och Syrien, som inte haft något annat val än att jobba för IS. Det blir en ögonöppnare när man har varit där så länge som jag har varit, och jag har fått mer förståelse för vissa av dem. Däremot har jag ingen respekt för de som har rest dit från väst, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset