Anders Thornberg har varit Säpochef sedan 2012.
Anders Thornberg har varit Säpochef sedan 2012.

Säpochefen Anders Thornberg blir Sveriges nye rikspolischef. Det står klart sedan justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterat den nya utnämningen. Thornberg efterträder den kritiserade Dan Eliasson.

Anders Thornberg har sedan 2012 varit chef över Säkerhetspolisen (Säpo). Han har varit anställd på myndigheten sedan 1990 och han har erfarenhet som spanare, operativ chef och informationschef. 

– I min nya befattning tar jag med mig all min erfarenhet och kompetens från Säkerhetspolisen. Lika stolt som jag var när jag gick ut Polishögskolan för 37 år sedan, lika stolt är jag i dag, säger Thornberg vid en pressträff.

– Öppenhet och modet att erkänna verkligheten, att säga som det är, kommer att prägla mitt ledarskap.

Han tillträder jobbet den 15 februari. Vem som efterträder honom som Säpo-chef är ännu inte känt.

LÄS MER: Säpo följer nazisternas nästa steg

Thornberg ställs inför en rad stora utmaningar. Allmänhetens förtroende för polisen sjunker, enligt Brottsförebyggande rådet. Samtidigt har många poliser lämnat sina jobb i missnöje och polisen klarade upp färre våldsbrott under förra året, enligt polisens egen statistik.

Inför utnämningen har bland andra Polisförbundet, politiker och experter önskat en polis på posten, vilket Eliasson inte är.

– Anders Thornberg har en gedigen polisbakgrund. Det är första gången som vi har en rikspolischef som är polis i grunden, säger Morgan Johansson.

LÄS MER: Leif GW om rikspolischefens avgång: ”Det här var inte hans grej”

Dan Eliasson har lett polisen sedan januari 2015. Han avgick från posten i går och han gör sin sista arbetsdag som polischef den 15 februari. Några veckor senare tillträder han posten som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Eliassons tid som polischef har varit turbulent. Han har fått kritik för hur polisen genomfört sin stora omorganisation och för dåliga resultat, både internt och från politiskt håll. För ett år sedan kallade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman till sig Eliasson och krävde en plan för att vända utvecklingen. 

Under gårdagens pressträff sa Eliasson att han gärna hade fortsatt hos polisen, men många tyckare är överens om att han skulle vara en för stor belastning för regeringen under valrörelsen.

– Svensk polis behöver en nystart. Det kräver en ny rikspolischef, sa statsminister Stefan Löfven till DN i går.

LÄS MER: 20-åring greps med pistol och skyddsväst – kopplas till ”dödspatrullen”

Det här är Anders Thornberg

Född 1959.

Gick ut Polishögskolan 1981 och blev anställd på på Säkerhetspolisen (Säpo) 1990. Där har han haft flera chefsbefattningar, som säkerhetsskyddschef, biträdande chef för kontraspionaget, informationschef samt taktisk ledare för den operativa processen.

2012 utsågs han till Säpos generaldirektör. Han har varit expert i flera statliga utredningar.

Källa:  Regeringskansliet

Reaktioner på nye polischefen

”Anders Thornberg är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliser möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

”Med Anders Thornberg får polisen en tydlig och kompetent chef”, skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

”Anders Thornberg har goda förutsättningar att bli en bra rikspolischef”, twittrar Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

”Utmärkt val av ny rikspolischef. Lycka till Anders Thornberg till detta svåra och viktiga uppdrag”, twittrar Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

”Anders Thornberg. Välkommen. Det finns att jobba med, men detta känns förtroendeingivande och hoppfullt”, skriver polisen bakom Twitter-kontot YB Södermalm och fortsätter: ”Får även nu veta att Thornberg är gammal Södermalmspolis. Bitarna faller därmed på plats.”

”Det är en klok och sympatisk person. Det är bara att gratulera svenska folket”, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson till SVT Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset