Transsexuella Michael Huges driver bildkampanjen #occupotty – med målet att sätta sätta stopp för delstaten Minnesotas lagförslag om könsuppdelade toaletter. På kort tid har den blivit viral och nu sprids hans budskap på Twitter.

”Ser jag ut att höra hemma på kvinnors toaletter? Republikaner försöker få igenom en lag som skulle förpassa mig hit, baserat på vilket kön jag har vid födseln. Transpersoner går inte in på toaletten för att spionera på dig eller på annat sätt skada dig”, skriver transsexuella Michael Huges på bilden han tagit inne på damtoaletterna i en matvarubutik i Minnesota, USA.

Bilden är en del av många som Michel twittrat ut och som på kort tid blivit virala.

– En bild fick över 600 retweets inom bara några timmar, säger han i en intervju med nyhetskanalen KTTC.

Tweeten följdes av flera, och med hashtaggar som #occupypotty fortsätter han nu att sprida sitt budskap.

Syftet med bilderna och twitterkampanjen är att stå upp mot Minnisotas nya lagförslag, som skulle tvinga gymnasieelever att använda omklädningsrum och toaletter utifrån biologiskt kön.

– De ungdomarna, de 16, 17-åriga människor som precis försöker komma till rätta med vem de är. Det kommer att skada dem. Skadan kommer att bli enorm.

De vill göra offentliga toaletter könsneutrala

I flera amerikanska stater, däribland Florida och Texas, har lagstiftare kommit med lagförslag som tvingar transpersoner som honom att använda just damtoaletterna, enligt KTTC. Minnesota ska ha lagt fram tre förslag under den gångna veckan.

Michael hoppas nu att även de mest konservativa kan förstå vilken påverkan en lag som den föreslagna har på den redan utsatta gruppen. Han ser bilderna och "occupotty"-kampanjen som ett sätt att göra politisk skillnad.

– Det har definitivt tagit fart, och det är vad jag vill se. Jag vill se internet bli översvämmat med dessa bilder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset