När forskaren skulle flyga till San Francisco skämtade han om planets säkerhet på Twitter. Men inlägget lästes av FBI, och han fick aldrig gå ombord.

Säkerhetsforskaren Chris Roberts skulle flyga från Colorado till San Francisco i USA men fick inte gå ombord – på grund av en tweet han skrivit tidigare i veckan. Det fick säkerhetsvakterna att stoppa honom vid gaten, skriver nyhetsbyrån AP.

Hans tweet handlar om att lösa ut planets syrgasmasker och den innehåller termer som troligtvis gör meddelandet för kryptiskt för gemene man att förstå. Men FBI, som snappade upp tweeten, förstod direkt vad han menade.

Chris Roberts menar själv att han ville peka ut säkerhetsbrister hos flygbolaget United Airlines och när han stoppades från att gå ombord på planet på lördagen var det inte första gången han förhörts. Redan på onsdagen, samma dag som han skrev tweeten, blev han utfrågad i fyra timmar efter att ha flugit till New York. Hans dator och surfplatta beslagtogs då.

Sedan dess har United Airlines gett säkerhetsforskaren flygförbud och han kommer inte längre att få resa med flygbolaget, vilket han insåg när han försökte flyga till San Francisco på lördagen.

– Givet Roberts påstående om att manipulera planets system, så har vi bestämt att det ligger i våra kunders och personals intresse att han inte får flyga med United, säger en talesperson till AP.

– Trots det är vi övertygade om att våra kontrollsystem inte kan nås via de metoder han beskriver.

Själv säger Chris Roberts till CNN att han kan förstå varför FBI reagerade, men att skämtet delvis var ett resultat av hans irritation på flygbolagens säkerhetsbrister.

– Jag var förmodligen lite mer rättfram än jag borde varit. Jag är bara så frustrerad över att de inte fixar något, säger han till CNN.

Just flygsäkerhet är något som forskaren jobbat med i flera års tid och enligt honom är det fullt möjligt för en hackare att ta sig in i planets datasystem från sin plats. Han hävdar att han testat sin teori 15-20 gånger på riktiga flygningar genom att koppla in sin bärbara dator till en box som sitter under varje säte.

Om någon medpassagerare någonsin blir misstänksam säger han bara: ”Vi förbättrar din upplevelse genom att installera nya system”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset