Arrangörerna Patrik Nilsson och Pontus Qvarfordh förbereder inför flipper-SM på Hotell Lundia i Lund.
Arrangörerna Patrik Nilsson och Pontus Qvarfordh förbereder inför flipper-SM på Hotell Lundia i Lund.

Med spel som Attack from Mars, Kiss och X-Men tog stockholmaren Linus Jorenbo hem den svenska mästartiteln i flipper, i kategorin main.– Det är fantastiskt, säger Jorenbo, 34 år, som inledde karriären på fritidsgården som elvaåring.

Linus Jorenbo flipprade sig fram till guldet för första gången, men han har en rad tävlingar runt om i världen bakom sig.

– Jag kom tvåa i EM i Holland 2005. Men det är bittert att komma tvåa, så det var skönt att vinna en stor tävling, säger han till TT.

I den andra huvudkategorin, classics, kammade ytterligare en stockholmare – Jörgen Holm – hem förstaplatsen.

Det är tjugonde gången som det arrangeras flipper-SM, och i år var deltagarna fler än någon annan gång – 265 spelare tävlade på Hotel Lundia i Lund. Flippertävlingen är därmed den näst största som genomförts i Europa.

– Tävlingen var rafflande, det är mycket elektronik och mekanik och så, och det var ovisst in i det sista, säger Pontus Qvarfordh, en av arrangörerna, till TT.

Stålkulorna studsade i två huvudsakliga tävlingar under mästerskapet: main, med moderna flipperspel tillverkade från 1985, och classic, med maskiner som är äldre än så. Merparten av spelarna deltog i båda klasserna.

Utöver dessa genomfördes några mer udda tävlingar, som enhandsflipper, parflipper liksom en ungdomsklass.

Privat
Linus Jorenbo vann flipper-SM.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset