Wagner Moura ser rollen som Pablo Escobar i "Narcos" som en utmaning. För rollen var han bland annat tvungen att gå upp 20 kilo. Arkivbild.
Wagner Moura ser rollen som Pablo Escobar i "Narcos" som en utmaning. För rollen var han bland annat tvungen att gå upp 20 kilo. Arkivbild.

Kan ondska och godhet rymmas i en och samma person? Ja, menar Wagner Moura som spelar Pablo Escobar i tv-serien "Narcos" som nu är tillbaka med en andra och avslutande säsong.

– Pablo Escobar var en oerhört ond människa – samtidigt som det sägs att han var en fantastisk pappa, en bra make, en god vän, säger Wagner Moura per telefon från London och fortsätter:

– Jag ville skildra honom som en människa. Han var definitivt ingen Robin Hood, men han kunde också ha goda sidor.

Megastjärna på hemmaplan

I hemlandet Brasilien är han en megastjärna. I Europa är han mest känd för huvudrollen i de både hyllade och kritiserade polisfilmerna "Tropa de elite" 1 och 2. "Narcos" är det hittills största och internationellt mest uppmärksammade han gjort, och inför den avslutande säsongen har han under sommaren rest runt i världen för att ge intervjuer.

– I den första serien följde vi honom under tio år. Den nya säsongen är koncentrerad till hans sista år, från det att han flydde från fängelset till han blev skjuten. Det handlar om honom på flykt och om hur han försökte hålla ihop sin familj.

Moura har läst allt som skrivits om Escobar, men han träffade aldrig någon av dennes efterlevande, eftersom han ville skapa sin egen bild av knarkkungen.

– Det finns så många olika Pablo Escobar, alla hade olika uppfattningar om honom. Han var mycket komplicerad och det var mitt jobb att försöka få ihop allt i en och samma rollfigur. Många älskade honom, inte minst de fattiga som han hjälpte, medan hans offer såg honom som en vidrig psykopat. Han hade makt, och makt är sexigt. Det gjorde honom attraktiv,

"Det mesta sant"

Moura menar att ungefär 80 procent av det vi ser i serien stämmer med verkligheten.

– Vissa situationer är påhittade, vissa karaktärer likaså. Men det mesta är sant.

Den smale Moura fick gå upp 20 kilo för att spela Escobar. Han arbetade också med kroppen och körde fram magen för att se tjock ut.

– Det innebar att jag fick gå på ett speciellt sätt, och en person som hade känt Escobar sa precis så där gick Pablo.

Moura planerar nu sin regidebut, en verklighetsbaserad thriller som ska produceras av "Guds stad"-producenten Fernando Mereilles. Den ska göras i Mouras hemstad Rio.

Juan Pablo Gutierrez/Netflix
Wagner Moura som Pablo Escobar i "Narcos", vars andra säsong börjar strömmas av Netflix den 2 september. Pressbild.
Marco Ugarte
Damian Alcazar (Gilberto Orejuela) Paulina Gaitan (Escobars fruTata) Wagner Moura och Pedro Pascal (Javier Peña) från Netflix-serien "Narcos". Arkivbild.
Juan Pablo Gutierrez/Netflix
Wagner Moura spelar Pablo Escobar även i den andra säsongen av Netflixserien "Narcos". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset