Lär barnen sitta ner och hålla tyst. Det uppmanar Lars Anders Johansson efter ett kyrkobesök som stördes av barn och slappa föräldrar.– ”Föräldrarna sviker barnen genom att inte lära barnen hur man beter sig.”

Lars Anders Johansson är bland annat musiker och poet. Han skriver också om samhällsfrågor. Han har inte själv barn och skriver sällan om barnuppfostran, men efter att han varit på en konfirmationsgudstjänst i en kyrka kände han sig tvungen att fatta pennan och skriva ett inlägg på Det goda samhället.

” I ett hörn av kyrkan pågick ända från början febril aktivitet. Det slamrades med kritor och leksaker, tjoades och ropades. De vuxna som översåg det hela lade sig inte i.”, skriver han i ett inlägg på Det goda samhället.

När en vuxen till slut sade till föräldrarna till de högljudda barnen möttes hon av oförstående och fick rådet att flytta längre fram i kyrkan, skriver han. Han känner igen scenen från i stort sett alla sammanhang där barn och vuxna vistas.

– Det är en sak som jag har iakttagit under en längre tid. Att det finns föräldrar som inte sätter gränser för sina barn under olika typer av sammanhang. Det blev så tydligt under den här konfirmationsgudstjänsten, säger han till Metro.

Under sina 34 år på jorden tycker han sig ha sett en utveckling mot att föräldrar blir mer och mer slappa mot sina barn och mer defensiva mot andra vuxna som säger till. 

– Jag tror att det är vissa normer har fått lägre status samtidigt som repekt för autkoriteter har undergrävts. Det är en missuppfattning om att man låter barnet få vara sig själv genom att inte sätta gränser och att ingen får tillrättavisa. 

Och det är inte för föräldrarnas skull han vill att barnen ska lära sig att hålla sig inom gränserna. 

– Föräldrarna sviker barnen genom att inte lära barnen hur man beter sig i olika sociala sammanhang. Ett barn som inte tar in omgivningen kommer att missa mycket.

Inlägget har fått stor spridning, något som förvånar författaren själv lite. Bland kommentatorerna är det många som drar paralleller till utvecklingen i skolan och de omtalade Pisa-resultaten. 

– Förhoppningsvis kommer det här leda till en diskussion.

► LÄS MER: Testa själv – hur klarar du Pisa-testet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Pisa