Ben Lecomte inledde sin simtur tidigt i morse.
Ben Lecomte inledde sin simtur tidigt i morse.

Den här mannen ska ut och simma – i ett halvår. Fransmannen Ben Lecomte ska forcera Stilla havet och därmed bli den första att lyckas med bragden. Med honom följer ett stort team med uppdrag att forska på bland annat havsmiljöfrågor.

Har du tagit det första doppet i år? Förmodligen är du ändå redan brädad av den här mannen. I dag klev fransmannen Ben Lecomte, 51, ut i havet utanför Japans kust för att påbörja en rejäl simtur. Målet? San Fransisco – en sträcka på 900 mil.

LÄS MER: 37 miljoner bitar plast hittad på ö i Stilla havet

– Det är väldigt svårt att säga hur lång tid det här kommer att ta, men förmodligen mellan sex till åtta månader beroende på strömmarna, säger projektansvarige Paul Lecomte i projektets egen livesändning i samband med starten tidigt i morse.

Ben Lecomte ska simma i forskningens tecken.

Åtta timmar om dagen ska han simma. Övrig tid tillbringar han ombord på följebåten Discovery, en 67-fots segelbåt i stål, tillsammans med sitt team, på åtta personer. Lyckas han kommer han att bli den första människan som simmar över Stilla havet. Men det är inte bara själva simningen det handlar om. Äventyret är ett viktigt vetenskapligt projekt och teamet kommer göra över 1000 vetenskapliga provtagningar under resan.

– Vi ska mäta både plastföroreningar och radioaktivitet. Dessutom kommer vi att göra ultraljudsupptagningar på däggdjur för att få veta mer om vilka som lever här, säger Paul Lecomte.

LÄS MER: Nedskräpningen i Stilla Havet värre än befarat

Det har tagit Ben Lecomte sju år att förbereda det här äventyret. Hårt väder, låga vattentemperaturer, sjukdomar och hajar är bara några av farorna han riskerar att möta. Både båten och Ben själv är utrustad med elektromagnetisk störningsutrustning för att skrämma bort hajar.

– Men hajar dödar sex personer per år, människor dödar tre hajar i minuten. Man kan ju fråga sig vem av oss som är rovdjuret, säger Paul Lecomte i livesändningen.

Det är inte det första stora äventyret som Ben Lecomte genomför. 1998 blev han den första människan att simma över Atlanten, en sträcka på knappt 600 mil.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset