Miljardären Naguib Sawiris vill köpa en ö till flyktingar i Medelhavet – men varken Italien eller Grekland svarar på hans förfrågan.
Miljardären Naguib Sawiris vill köpa en ö till flyktingar i Medelhavet – men varken Italien eller Grekland svarar på hans förfrågan.

Miljardären Naguib Sawiris vill bilda ett nytt land för flyktingar. Trots att han hittat flera säljare får han kalla handen från både Italien och Grekland.

I början av september fick den egyptiske miljardären Naguib Sawiris stor uppmärksamhet då han presenterade sin plan på Twitter: att köpa en ö, utropa dess självständighet och låta flyktingar bo där.

I flera intervjuer bekräftade han att han var helt seriös med sitt förslag och sedan dess har han gjort försök att förverkliga planerna. Han har hittat 23 obebodda öar i Medelhavet vars ägare är villiga att sälja till honom, skriver Euractiv. Upp till 30 000 flyktingar skulle kunna bosätta sig på ön.
 

►LÄS MER: Miljardär vill bilda nytt land för flyktingar i Medelhavet


Men på en presskonferens i Lyon berättade han förra veckan att varken Grekland eller Italien gett någon respons på hans förfrågan. Enligt Euractiv är miljardären frustrerad över att inte ha fått något svar.

Han har skickat brev till politiker i både Italien och Grekland, men inte hört något tillbaka.

Sedan januari har 3 000 människor mist livet när de försökt ta sig över Medelhavet. Efter att den uppmärksammade bilden på 3-årige Aylan Kurdi spreds kom Sawiris på idén om ön, som skulle kunna bidra till att färre personer dog på Medelhavet.

I det nya landet, som han tidigare kallat ”Hope” skulle de i stället kunna bygga ett nytt samhälle, med hus, skolor och sjukhus.
 

►LÄS MER: Petter Stordalen vill ta emot syriska flyktingar på sina hotell

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset