Greg Hancock på Friends Arena inför lördagens GP-tävling i speedway.
Greg Hancock på Friends Arena inför lördagens GP-tävling i speedway.

Sverigespöket är dödat. Nu siktar VM-ledande Greg Hancock på ännu en seger i sitt andra hemland.– Jag är superladdad, det här är min hemmaplan, säger speedwaystjärnan.

I sju år bodde han och frun Jennie i en lägenhet bara ett stenkast från Friends Arena där lördagens GP-lopp ska avgöras. Nu har familjen Norrtälje som bas, men amerikanen känner så starkt för tävlingen att han hjälper till lite extra med marknadsföringen.

– Jag är med i deras "familj" och hjälper till, och till slut vill jag stå överst på pallen på lördag kväll, säger han till TT.

Han berättar också med stolthet att den 11-årige sonen Bill ska få vara med i samband med tävlingsstarten på lördag och köra något varv. Med på Friends Arena kommer även Greg Hancocks pappa Bill att vara. Han är på besök i Sverige för allra första gången.

Tänker bara på poäng

Det passar ju bra nu när 46-åringen från Kalifornien efter 26 år och 35 körda GP-tävlingar i Sverige lyckats vinna. Första svenska GP-segern kom i Målilla för drygt en månad sedan.

– Det satte sig i huvudet på mig. Men till i år tänkte jag lite annorlunda, jag tänkte inte på seger utan enbart på att ta poäng. Det gick så bra i Målilla och jag är superladdad till den här tävlingen.

Just hans tankar på poäng snarare än segrar har lett till att hela säsongen har gått bra. Hancock leder VM-serien, fem poäng före Jason Doyle, Australien, och 13 före Tai Woffinden, Storbritannien.

– Men jag jobbar också hårt för att lyckas. Testar mycket hela tiden, tränar hårt, äter bra mat och försöker hela tiden utvecklas, säger han.

– Jag är min störste kritiker och är aldrig nöjd. Jag tänker alltid på hur jag ska bli bättre genom att ändra lite teknik i starten eller hur jag ska sitta i kurvorna och så.

Tre VM-titlar

Med sina 46 år är han åldermannen i GP-gänget. Han vet att de yngre förarna sneglar på hur han gör. Och han sneglar tillbaka.

– Jag kollar på dem för att hänga med och se om de hittat något som kan vara bra för mig också.

Tre gånger tidigare har Hancock vunnit VM-serien, 1997, 2011 och 2014. I fjol kom han tvåa efter Woffinden.

– Det är tre tävlingar kvar, mycket kan hända. Jag vill ta många poäng och ta VM-guld till slut.

Speedwaybanan på Friends Arena är kortare än normalbanorna utomhus, och den är mer rund än oval.

– Den är speciell. Man måste hitta bra racingspår och vara med bra från starten. Men jag tycker om banor som är mer tekniska, säger han.

Planerar inte för slutet

Än är det inte dags för veteranen att ställa in speedwaymotorcykeln i garaget för gott.

– Det finns en gräns för hur länge jag kan köra, men jag går inte och planerar för slutet. Det kommer säkert en dag när jag vaknar upp och är rädd, känner att jag inte längre kan vinna eller bara känner att det räcker. Om jag inte själv förstår när det är dags har min fru lovat att säga till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset