Ett falskt rykte om tränaren Mats Kardell gjorde att han inte rekryterades som tränare till Tyresö Handboll.
Ett falskt rykte om tränaren Mats Kardell gjorde att han inte rekryterades som tränare till Tyresö Handboll.

Handbollstränaren Mats Kardell pekades felaktigt ut som sexualförbrytare och förlorade chansen att ta över det allsvenska topplaget Tyresö. Först i och med Metros granskning kunde hans namn rentvås.

I fredags kunde Metro avslöja att en tränare i 50-årsåldern misstänks för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och håller sig undan en rättegång som skulle ha inletts i förra veckan.

I samband med det förstod Tyresö Handboll att ett stort misstag skett.

Klubben valde tidigare under våren att inte rekrytera Mats Kardell som tränare till sitt lag i herrallsvenskan. Detta efter att de fått uppgifter från Svenska Handbollsförbundet om att Mats Kardell förekom i en känslig polisutredning.

LÄS MER: Tränare åtalad för sexbrott mot flicka – kan slippa rättegång 

I samband med Metros granskning under fredagen förstod dock klubben att det var en helt annan person än Mats Kardell som misstankarna gällde, något som även Sportbladet berättat om. Mats Kardell själv hade inte hört det falska ryktet innan han fick ett samtal från Tyresö Handboll.

– Det var någon på Svenska Handbollsförbundet som läckt ett rykte för flera månader sedan om att den personen var jag, berättar han.

Beskedet om det falska ryktet var chockartat för tränaren och idrottsläraren som varit verksam inom svensk handboll i 30 år.

– Det har skett ett misstag som aldrig borde ha fått ske. Min familj blev indragen, min fru var plötsligt gift med en person som varit misstänkt för det här. Mitt mål nu är att rentvå mig själv. Det ska inte finnas en enda människa som ska få tro att det är jag, säger han.

Mats Kardell överväger nu att göra en polisanmälan för grovt förtal. Han tycker att det är mycket olyckligt att ett falskt rykte gjorde att han inte fick tränaruppdraget i Tyresö.

LÄS MER: Här är tränarna som utnyttjar barn sexuellt 

– Man blir förbannad när man förlorat ett kontrakt i en ansedd förening för ett rykte som absolut inte är sant.

Har du fått något besked om hur det här kunde hända?

– Nej, jag har bara fått en förlåtelse för att det har gått så här snett. Jag vet inte om vi kommer att få reda på hela sanningen, men informationen kom genom Svenska Handbollsförbundet, det är klart.

Christer Thelin, vd på Svenska Handbollsförbundet, åkte i söndags till Jönköping för ett samtal med Mats Kardell. Han säger att uppgifterna som fanns skulle ha stannat hos förbundet och inte förmedlats vidare till personer inom klubben Tyresö.

– Det är beklagligt. Det skulle inte ha gått vidare. Då hade det inte blivit något av det här, säger han.

Hur ser du på att Mats Kardell nu funderar på att göra en polisanmälan? 

– Han gör det han vill. Det är han som är utsatt.

LÄS MER: Ida Marko-Varga: Tränaren tryckte in mig i en hiss och tog på mig 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset