Handledaren dömdes för att ha våldtagit två gymnasieelever, och nu vill han frias.
Handledaren dömdes för att ha våldtagit två gymnasieelever, och nu vill han frias.

Handledaren dömdes för att ha våldtagit två gymnasieelever under en kryssning. Men nu vill mannen frias helt. Han påstår att eleverna kan ha pressat honom på ett erkännande för att de behövde förklara sig inför sina pojkvänner, enligt överklagandet.

Den nu 41-årige mannen dömdes nyligen för två fall av våldtäkt. Övergreppen begicks på två kvinnliga gymnasielever i april förra året, då 19 år gamla. Mannen var mentor på det företag där de gjorde praktik inom ramen för sina gymnasiearbeten.

På grund av övergreppen avslutade eleverna sin praktik, vilket ledde till att de inte fick ut sin gymnasieexamen och inte heller kunde genomföra sommarjobb, vilket var planerat.

– Hon fick inte ut sin examen vid studenten, utan fick komplettera under sommaren för att få ut den, sa advokat Solveig Sörlien, som biträdde en av eleverna, till Metro.

Straffvärdet låg egentligen på fängelse i fyra år och åtta månader men ”den reducering av straffet som ska göras vid flerbrottslighet gör att det sammanlagda straffvärdet uppgår till fängelse i tre år och sex månader”, skrev tingsrätten i domen.

LÄS MER: Sovande kvinna utsatt för våldtäkt – fick reda på det ett år senare

Mannan har vidgått att han haft sex med eleverna, men nekat till brott.

Och nu vill han frias. Efter kryssningen hade en av kvinnorna kontakt med mannen, och ville då att han skulle erkänna att sexet inte var frivilligt. ”Det kan finnas olika anledningar till att NN (en av eleverna) varit så angelägen om ett erkännande. En kan vara upprättelse, en annan att försöka erhålla bevisning inför en eventuell polisanmälan”, skriver mannens advokat i överklagandet. ”Det kan dock inte bortses från det förhållandet att ett erkännande från NN (41-åringen) skulle kunna användas som förklaring inför målsägandenas pojkvänner”, går vidare att läsa.

Advokaten skriver även att kvinnornas berättelser delvis inte stämmer överens med varandra eller de övervakningsfilmer som säkrades från färjan.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

Tingsrätten ansåg dock att elevernas berättelser var ”detaljrika och logiska” och att de ”stämmer överens med varandra”. Vidare stämde berättelserna överens ”med det som framgår av övervakningsfilmen” – hur offren och mannen rörde sig i korridorerna på fartyget.

Även rättsintygen, där elevernas skador dokumenteras, stämde också med berättelserna om händelseförloppet, enligt rätten.

41-åringen anser dock att vissa av de blåmärken som kvinnorna hade, kan ha orsakats av att de bråkat med varandra, enligt överklagandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset