En 41-årig man döms för att ha våldtagit två elever under en kryssning. Arkivbild.
En 41-årig man döms för att ha våldtagit två elever under en kryssning. Arkivbild.

Den 41-årige mannen var mentor vid det företag där de två gymnasietjejerna gjorde sin praktik. Under en kryssning ska mannen ha våldtagit dem. På grund av våldtäkterna kunde eleverna inte fullfölja sin praktik – och fick inte ut examen.

”Hej vet att jag svikit allt förtroende ni haft för mig, men vill ändå att ni fullföljer praktiken som är kvar, vill ni att någon annan leder er i arbetet så fixar jag det”. Meddelandet skickades till två kvinnliga gymnasieelever, då 19 år gamla, dagen efter att de varit på kryssning i slutet av april förra året. Avsändaren var en nu 41-årig man, tillika deras mentor på det företag där de praktiserade – inom ramen för sina gymnasiearbeten. Även mannen var med på kryssningen, liksom kollegor till honom.

”Jag lovade att inte anmäla dig om du erkände. Jag kommer tyvärr att göra en anmälan nu… Jag är så jävla förbannad och besviken att jag ska känna mig så jävla smutsig att jag skulle ha varit med på det här. Jag kommer ihåg”, svarade en av eleverna.

Trots att det var 20-årsgräns kryssningen kunde eleverna åka med eftersom en av de anställda angavs vara förälder.

LÄS MER: JO granskar uppmärksammade våldtäktsfallet – efter Metros avslöjande

I februari i år åtalades mentorn för att ha våldtagit de båda eleverna. I en hytt ska mannen först ha våldtagit den ena eleven. Då den andra eleven knackade på hyttdörren ska även hon ha blivit våldtagen, vilket Metro har rapporterat om tidigare. Därefter sprang de från hytten medan mannen kom efter. Ett av offren har berättat för tingsrätten att hon ”stod vid relingen och övervägde att hoppa”.

Rätten anser att elevernas berättelser är ”detaljrika och logiska” och att de ”stämmer överens med varandra”. Vidare stämmer berättelserna överens ”med det som framgår av övervakningsfilmen” – hur offren och mannen rörde sig i korridorerna på fartyget.

Även rättsintygen, där elevernas skador dokumenteras, stämmer också med berättelserna om händelseförloppet, enligt rätten.

Mannen har nekat till brott, men medgett att han haft sex med eleverna. Rätten sågar dock den förklaringen och skriver att hans redogörelse ”i många avseenden är märklig”.

LÄS MER: Rättsexperten om den bortglömda våldtäkten: Aldrig hört något liknande

På grund av övergreppen avslutade eleverna sin praktik, vilket ledde till att de inte fick ut sin gymnasieexamen och inte heller genomföra sommarjobb, vilket var planerat.

– Hon fick inte ut sin examen vid studenten, utan fick komplettera under sommaren för att få ut den, säger advokat Solveig Sörlien, som biträdde en av eleverna.

Vidare berättar hon att hennes klient har mått väldigt dåligt efter övergreppet.

– Båda tjejerna hade jättestor tilltro till den här mannen, han var deras handledare och var schysst, så nu har hon inte så stort förtroende för omgivningen.

Mannen döms nu för två fall av våldtäkt. Straffvärdet ligger egentligen på fängelse i fyra år och åtta månader men ”den reducering av straffet som ska göras vid flerbrottslighet gör att det sammanlagda straffvärdet uppgår till fängelse i tre år och sex månader”, skriver rätten.

Mannen döms även att betala 115 000 kronor i skadestånd per offer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset