Hanif Bali.
Hanif Bali.

Den kontroversielle riksdagsmannen Hanif Bali meddelar att han lämnar sin plats i Moderaternas partistyrelse. Orsaken är en kritiserad publicering av en mejlkonversation som Bali gjorde tidigare i veckan.

”Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen”, skriver Bali på sin Facebook-sida.

Avhoppet kommer efter att Moderaterna avslutat en intern utredning kring Bali.

I sitt inlägg ber han om ursäkt för det som inträffat och skriver att han dock tänker sitta kvar i riksdagen. Däremot kommer han att sluta twittra.

”Mitt uppdrag gentemot väljarna som riksdagsledamot ämnar jag fullfölja – därtill en valrörelse och vinna förtroende för mina idéer på nytt”, skriver han.

LÄS MER: En dag med Hanif Bali

Orsaken är en kritiserade publicering av en mejlkonversation som Hanif Bali gjorde via sin Twitter tidigare i veckan, vilket Dagens Nyheter har rapporterat om.

Den 12 mars lade Hanif Bali ut en konversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. En månad tidigare, bara någon dag efter att mejlkonversationen ägt rum begärdes den ut av en reporter från högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – och UD misstänker att detta skedde efter att en främmande makt avlyssnat konversationen.

När Bali den 16 mars pressades om varifrån han fått mejlväxlingen svarade han att han hittat den på nätet. Dagen därpå ändrade han sig och erkände i ett inlägg på Facebook att han fått den av Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick.

LÄS MER: Riksdagsman hotad efter omtalad tweet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset