Hanna och hennes mamma ordnade kalassnacks till födelsedagsfirandet på boendet för flyktingar – och många ville vara med och fira. 
Hanna och hennes mamma ordnade kalassnacks till födelsedagsfirandet på boendet för flyktingar – och många ville vara med och fira. 

När Hanna fyllde sju år ställde hon in det traditionsenliga kalaset med släkten. Istället åkte hon till ett boende för flyktingar och ordnade stort kalas – och blev firad av 165 personer.

Privat

Hanna och Evin Mohammadi.

Visserligen har Hanna en stor släkt. Men aldrig tidigare har 165 personer firat hennes födelsedag.

– Jag ville dela min glädje med dem, säger den nyblivna sjuåringen Hanna.

När Hanna, som bor med sin mamma i  södra Stockholm, fyllde år i helgen valde hon att fira det på ett lite annorlunda vis. Hennes mamma hade tänkt att ta henne till ett lekland och att hennes släkt skulle komma över, men Hanna satte tvärstopp för födelsedagsplanerna.

– Folk var till och med på väg hit, men hon sa ’Nej. Den här dagen vill jag dela med flyktingbarn'. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag fick tårar i ögonen för det var så fint, säger mamma Evin Mohammadi.

►LÄS MER:  Sara, 20, lär asylsökande svenska: ”Vårt ansvar att hjälpa till”

Eftersom det var Hannas födelsedag fick hon bestämma. Så Hanna och Evin lagade lite efterrätt som de tog till ett boende för flyktingar som de tidigare besökt. Chefen för boendet ordnade en lokal där de kunde ha kalaset och Hanna och Evin åkte och köpte glass och andra godsaker.

– Vi tänkte att det bara skulle vara barn som ville fira, men alla kom. Vuxna, ungdomar, barn – alla, det var 165 personer där. Och Hanna hade köpt leksaker för sparpengar som barnen fick och vi åt glass, skojade och lekte. Det var jättefint, säger Evin.

Och Hanna hade en riktigt lyckad födelsedag.

– Vi lekte, vi firade med glass och godis och tårta och tårta och lite cola, saft  och så. Jag hade jätteroligt, säger hon.

Varför valde du att fira din födelsedag på boendet?

– Jag tycker synd om dem, barnen som sitter där har bland ingen mamma eller pappa så jag ville att de skulle ha kul, säger Hanna.

Att se till dem som har mindre än hon själv har alltid varit Hannas specialitet, enligt mamma Evin.

– Vi har hjälpt till en del i T-centralen när flyktingar anlänt och hon tycker att det är kul att träffa barnen där. Hon har alltid haft sympati för andra. När hon var liten och satt i vagnen, sträckte hon alltid ut handen till de som tigger och skulle ge pengar och krama dem. Hon gör det fortfarande i dag och jag kunde inte vara stoltare över henne.  

►LÄS MER:  Tack till alla er som vågar hjälpa flyktingar – ni är hjältar

►LÄS MER:  Elinor, 28, hjälper flyktingbarn: ”De har sett död”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset