"Varför frågade de mig så mycket, de har misshandlat mig psykiskt" säger Hanna om bemötandet på banken när hon ville göra en kontantinsättning.
"Varför frågade de mig så mycket, de har misshandlat mig psykiskt" säger Hanna om bemötandet på banken när hon ville göra en kontantinsättning.

Banken ville inte ta emot pensionären Hannas pengar. Trots kontoutdrag nekades hon att göra en insättning och händelsen fick henne att känna sig som en brottsling. "Jag vill ha en ursäkt" säger hon.

Hanna utanför Göteborg gillar inte att ha sina pengar på banken och brukar ta ut det mesta av sin pension i kontanter. En del av pengarna lägger hon undan och sparar. Efter att ha fått ihop 20 000 kronor bestämde sig Hanna för att ändå sätta in pengarna på sitt konto.

► LÄS MER: Mannen hade inga kontanter – tvingades swisha till rånaren

Men när hon kom till bankkontoret i Mölndal blev hon nekad. Enligt henne sa personen på banken ”jag är inte säker på att de här pengarna kommer från ditt konto” något som fick Hanna att koka. Personen ville även ha vittnen och kvitton.

– Trots att han fick se utdrag så var han inte säker, han behandlade mig som en brottsling, säger Hanna och fortsätter.

– Vem sparar kvitto? På mitt kontoutdrag som han kan se i datorn står det när och vart jag har gjort alla mina uttag.

Hon förstår verkligen inte varför banken var tvungen att ställa så mycket frågor.

Ingen på bankkontoret i Mölndal vill uttala sig. Men att kunder som vill sätta in kontanter får sådana frågor beror enligt Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer på lagen om penningtvätt.

– Det är jättetråkigt att hon har fått känslan av att bli anklagad för något hon inte har gjort. Det kan jag bara beklaga, säger hon.

► LÄS MER: Kvinna hittade 85 000 i sopsäck – får behålla pengarna

Enligt Janina Pfalzer måste banken ha ett detaljerat underlag om vart pengarna kommer ifrån och det räcker inte med ett kontoutdrag.

– Man måste också ha en trovärdig förklaring och för att ta reda på om det är schyssta pengar ställer vi frågor som en del kan uppfatta som obehagliga, säger Janina Pfalzer.

Vem som vill sätta in pengar eller hur mycket pengar som ska sättas in spelar ingen roll. Alla får enligt henne samma frågor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott