Rullstolsburna Hannah Johnsson nekas parkeringstillstånd "Jag har även min sons säkerhet att tänka på och inte vågar bli avsläppt var som helst med honom" säger hon.
Rullstolsburna Hannah Johnsson nekas parkeringstillstånd "Jag har även min sons säkerhet att tänka på och inte vågar bli avsläppt var som helst med honom" säger hon.

Trots att Hannah Johnsson varit förlamad från midjan och ner sedan födseln nekas hon handikapptillstånd av Eksjö kommun. Detta eftersom hon anses klara sig själv medan föraren parkerar.

Ett vändningsförsök när Hannah Jonsson föddes gjorde henne förlamad för livet då hennes nervbana skadades. Men trots att hon på grund av sin förlamning är rullstolsburen nekas hon handikapptillstånd av kommunen.

– Tråkigt såklart, men inte oväntat. Jag var ganska beredd på ett avslag. Sällan något flyter på utan hinder när det gäller något man behöver eller tycker sig ha rätt till, skriver Hannah till Metro i ett facebookmeddelande.

► LÄS MER: Noah, 3, fick inte ha rullstolen i varuhuset – vakten trodde inte den behövdes

Avslaget kom hösten 2015 men uppmärksammas nu efter att hennes styvpappa Johan Zedig skrivit ett facebookinlägg om Hannahs situation. I skrivandets stund har inlägget delats över 5 500 gånger.

– Jag skrev inlägget i frustration och besvikelse, jag trodde det var självklart att hon som är rullstolsburen skulle få parkeringstillstånd, säger Johan Zedig till Metro.

Hannah har ansökt om tillstånd som passagerare men fått avslag. För att få ett passagerartillstånd krävs det att den som ansöker befinner sig i ett värnlöst tillstånd.   Aftonbladet har varit i kontakt med Lars-Erik Spaak, trafikingenjör på Eksjö kommun, som varit handläggare för Hannahs ärende. Enligt honom är avslaget självklart.

– Det läkarintyg som följde ansökan var väldigt tydligt. Läkaren har konstaterat att hon klarar sig ensam medan föraren parkerar fordonet, säger Lars-Erik Spaak till Aftonbladet.

Hannah tänker på det extrajobb som det innebär för föraren då föraren måste släppa av henne, parkera och sedan hämta.

– Att man inte klassas som tillräckligt skadad trots att man är förlamad från midjan och ner är ju helt upp och ned, skriver Hannah till Metro.

► LÄS MER: Kim, 16, blev bestulen på sin rullstol: ”Vem tar någons ben?”

Hennes styvpappa förstår inte hur kommunen kan resonera så som de gör.

– Det är den sämsta lagen, kommunen borde bara vända på steken och se hur de kan göra det bästa för Hannah. Det är bara skitsnack att de inte kan ge henne något tillstånd, det kostar inte dem något, säger Johan Zedig.

Hannah har en son och anser att kommunen borde ta hänsyn till det. Lars-Erik Spaak säger enligt Aftonbladet att han förstår de upprörda känslorna. Men påpekar att kommunen inte kan ta hänsyn till att Hannah har en son utan måste följa Transportstyrelsens regler.

– Jag ser den här skylten med en rullstolstol på handikapps parkeringen och ser Hannah. Kommunen borde se till invånarnas bästa, säger Johan Zedig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa