De svenska lagkappsdamerna jagar medalj på bred front i OS.För att det ska lyckas behöver Louise Hansson, 19, hitta tillbaka till fjolårsformen.– Jag aldrig haft så mycket motgångar som i år, men det känns som jag är på väg tillbaka, säger hon.

På fjolårets VM i Kazan imponerade de blågula damsimmarna stort i lagkapperna. Efter två fjärdeplatser på 4x100 och 4x200 meter fritt kom fullträffen på 4x100 meter medley där det blev silver.

Det var den första svenska lagkappsmedaljen i VM-sammanhang på damsidan.

Sarah Sjöström är förstås den stora blågula nyckeln för framgångar, men även Michelle Coleman och Louise Hansson. Den trion simmade i alla tre svenska lag i VM.

"Med och fajtas"

Ska det bli medalj i OS behöver trion – samt givetvis fjärdelänken – simma på topp. Samtidigt ska någon av stornationerna ha en lite sämre dag. När Sverige tog medleysilvret besegrades tungviktare som Australien och USA. Bara Kina var före.

– Vi vet att vi har väldigt bra lag i alla tre lagkapper och att vi är med och fajtas. Men det kommer att bli tajt och tufft, det ska bli sjukt kul, säger Hansson vars första lagkappsuppgift kommer redan den första tävlingsdagen, på lördag, då 4x100 meter fritt avgörs.

Då får Hansson dubbeljobba eftersom 100 meter fjäril också startar. Hon simmar också 200 meter medley individuellt.

Struligt år

Hansson har haft ett tufft år fram till Rio de Janeiro, och EM i London i maj blev tårfyllt efter en blek vecka.

– Jag började året med en axelskada, en överbelastning som höll i sig ett tag. Det var lite surt. Sedan har det varit mycket grejer, jag har tagit studenten så det har varit mycket i huvudet. Men nu när allt har lagt sig och blivit bra så är jag på rätt väg, säger Louise Hansson som gör OS-debut tillsammans med sin lillasyster, bröstsimstalangen Sophie Hansson.

Louise Hansson har visat stigande formkurva och förbundskaptenen Ulrika Sandmark är positiv:

– Det blir bättre och bättre och både jag och Jonas (Hanssons tränare Jonas Lundström) känner oss trygga i att det kommer att bli bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset