Happy Jankell spelar Elizabeth i "Frankenstein".
Happy Jankell spelar Elizabeth i "Frankenstein".

Skådespelaren Happy Jankell lämnar för en stund filmens värld för att åter träda in i teaterns dito. I rollen som Elizabeth är hon med i Teater Barbaras uppsättning av ”Frankenstein”. ”Det är väldigt viktigt för mig att alltid komma ihåg varför jag gör det här”, säger hon till Metro.

Happy Jankell har många strängar på sin skådespelarlyra. Under 2017 sågs hon bland annat i SVT:s komediserie ”Leif & Billy” samt i filmen ”Ted – för kärlekens skull”, där hon spelade Ted Gärdestads tidigare hustru Lotta Ramel. Nu kliver hon in på teatern igen för att medverka i thrillern ”Frankenstein”.

– Det blir mer levande med teater. Pjäser kan bli så otroligt olika beroende på vad som har hänt en i livet just den dagen. Sen älskar jag att få spela inför en publik och få respons direkt från publiken, säger hon till Metro.

LÄS MER: Filmrecension: Ted – för kärlekens skull

I ”Frankenstein” spelar Happy Jankell rollen som Elizabeth, vetenskapsmannen Victor Frankensteins stora kärlek. Manusförfattaren Johan Ehn har gjort en fri tolkning av Mary Shelleys 200 år gamla roman, vilket har bidragit till en hel del feministiska inslag i pjäsen.

– Det jag gillar med henne är att hon redan som liten ifrågasätter den mansdominerade världen. Som det var på den tiden; flickorna skulle spela piano, lära sig brodera och hela den typiska kvinnobiten, medan Victor fick en utbildning till läkare. Det är Elizabeth ifrågasättande till. Jag har en scen där hon frågar mamman: ”Varför får Victor utbildning men inte jag? Jag behöver ämnen som förbereder mig för världen utanför salongerna”, berättar hon om sin rolltolkning.

Foto: José Figueroa

Förutom de feministiska inslagen är pjäsens andemening även hur en människa påverkas utifrån socialt, snarare än biologiskt. Det är en fråga Happy Jankell själv ofta reflekterar över.

– Jag går själv på teater ganska ofta och vill alltid ha någonting att diskutera efteråt. Den här pjäsen handlar mycket om att människan vill bli älskad och känna tillhörighet. Människorna runt omkring Frankensteins monster behandlar honom på ett visst sätt just för han är ett monster och för hur han ser ut. ”Kan en människa födas ond, eller är det socialt?” – och i den här föreställningen blir det så tydligt.

LÄS MER: Happy Jankell i ny Frankensteinpjäs

Redan som 13-åring gjorde nu 24-åriga skådespelerskan debut. Sedan dess har den ena rollen avlöst den andra i såväl tv-serier, filmer som på teaterscenen. Det är enligt henne själv precis som hon vill ha det, även i framtiden.

– Min dröm är att fortsätta frilansa och göra jobb som jag tycker känns viktiga eller bara väldigt roliga. Man vet inte om en film blir av tills man står på inspelningsplatsen. Men min dröm är att få fortsätta jobba som jag lyckligtvis har fått göra de senaste åren. Att vara i projekt som jag brinner för, som jag har hjärta i och som jag tycker är roliga – tillsammans med människor jag beundrar.

Happy Jankell och Tomas Åhnstrand. Foto: José Figueroa

Men rädslan för att hobbyn, skådespeleriet, ska tas över av karriärhets finns med henne i bakhuvudet.

– De som jobbar med något kreativt har ofta haft det som intresse som unga. Ett jobb kan ju göra att man tappar gnistan. Då handlar det om pengar, att betala sina räkningar av det som en gång var ens största hobby. Det är väldigt viktigt för mig att alltid komma ihåg varför jag gör det här.

Happy Jankell

Namn: Betty Nicóle Hildegard Jankell, men hon använder sig av namnet Happy Jankell.

Ålder: 24 år.

Familj: Storasyster Felice Jankell, mamma Annika Jankell och pappa Thorsten Flinck.

Bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: I teaterpjäsen “Frankenstein” på Playhouse teater. Premiär den 12 mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teater