Representanter från upproret bjuds in till riksdagen.
Representanter från upproret bjuds in till riksdagen.

Facebookgruppen som protesterar mot bensinpriserna, "Bensinupproret", har nu över en halv miljon medlemmar. Nu har representanter från gruppen bjudits in till riksdagen.

Representanter från Facebookgruppen kommer till riksdagen på torsdag nästa vecka och då kommer även nationalekonomen Jacob Lundberg vara med för att prata om skatter på utsläpp och klimatåtgärder, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Efter bensinupproret – det här är sant och falskt om de rekordhöga bensinpriserna

Kräver EU-priser

En engagerad medlem i gruppen, Peder Blohm Bokenhielm, påpekar att gruppen, trots riksdagsinbjudan av den moderata ledamoten Niklas Wykman, håller sig politiskt obundna. Ett av gruppens krav är att bensinpriset ska sänkas till tolv kronor liter.

– Vi vill ha ett pris som mer liknar resten av EU. Med all respekt för klimatet så är Sverige bland de främsta länderna när det gäller miljöpolitik. Vi är bland de bästa i världen på att återvinna och vi sopsorterar otroligt bra. Men Sverige står för en mycket liten del av hela världens utsläpp, säger Peder Blohm Bokenhielm till DN.

Marsch till Rosenbad

Samma vecka som gruppen bjudits in till riksdagen planeras även en stor demonstration i Stockholm, där sympatisörer ska tåga mot Rosenbad. Gruppen har planerat att demonstrera tidigare, men fick ställa in då de inte hann ordna tillstånd.

LÄS MER: Lista: Så dyr är bensinen i Sverige jämfört med andra länder

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset