Det är bara någon som försöker luras.
Det är bara någon som försöker luras.

På Snapchat sprids nu ett läskigt kedjebrev från en död flicka. Vi på Viralgranskaren har skrivit en artikel som riktar sig till just barn som kan ha sett spökhistorien.

Om du har fått brev från ett spöke, så är du inte den enda. En massa barn över hela världen har fått sådana brev. Men det är inget spöke som har skickat breven, utan det är bara någon som försöker luras.

En del har fått ett brev där det står så här:

”Hej, jag heter Teresa Fidalgo. Jag är ett spöke. Du läste rätt, jag dog år 1983. Var inte  rädd, jag har inte mördat nån. Men jag kommer att mörda just DIG om du inte skickar detta till över tio personer på en vecka.”

Hugo Ewald: Så här ska du tänka kring kedjebrev på nätet

Kedjebrev fungerar ju så att du skickar vidare brevet till dina kompisar och de till sina. Så sprids breven över världen. Någon har dessutom översatt breven till svenska. Det vet vi eftersom exakt samma brev finns på till exempel engelska. Men vi vet inte vem det är som har gjort det, för den personen har hållit det hemligt.

LÄS MER: Här blir Hans Rosling felciterad i Facebook-bild – sprids av tusentals 

När det gäller ”spökflickan” Teresa så var de första breven nog på språket portugisiska. Allt började nämligen i Portugal. Där hade en man gjort en liten skräckfilm om en flicka som hette Teresa. När han upptäckte alla breven om Teresa så blev han glad eftersom han inte trodde att så många skulle se hans film. Men han skrev också för säkerhets skull på sin hemsida att historien om Teresa är påhittad. Hon är på låtsas.

Du kanske har fått ett liknande brev? Det finns nämligen en massa olika spökhistorier på nätet och flera såna här brev där det står liknande saker i. Här är ett exempel:

Ett ”spöke” som heter Sebastian berättar att några pojkar knuffat ner honom i en brunn där han dog en fruktansvärd död. Spöket Sebastian vill också att du som läser ska skicka vidare brevet, annars kommer det att gå illa för dig eller din familj.

Men Sebastian finns inte heller.

Varför gör man så här då? Ja, en del tycker att det är kul att se breven spridas. Och några tycker nog att det är roligt att skrämmas. Så de luras och hittar på den här sortens spökbrev.

LÄS MER: Nej, du kan inte påverka Facebook genom att kopiera en status 

En del barn blir jätterädda och tror att spöken finns på riktigt. Du kanske själv blev lite rädd? En del tänker att även fast du inte tror på spökhistorierna, så är det bäst att göra som det står i brevet och skicka vidare det till dina kompisar – för säkerhets skull.

Men ingenting händer om man inte skickar vidare kedjebrev. Det som du gör är bara att göra andra barn rädda.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset